Πέντε διατροφικές συμβουλές για μείωση της χοληστερίνης

Στις μέρες μας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτων παγκοσμίως. Η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Και ενώ έχουμε συνδέσει τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας με τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι έρευνες αποδεικνύουν πως αυτό δεν ισχύει. Ακόμα και νεότερα άτομα ηλικίας 19-39 ετών μπορούν να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, πράγμα που μάλιστα πολλές φορές δε γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να μην κάνουν κάτι για να τη μειώσουν (*Πηγή: Hellenic National Nutrition and Health Survey, 2019). Μερικές αλλαγές στο lifestyle θα ρίξουν τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό ή θα βοηθήσουν στην πρόληψη, αν υπάρχει κληρονομική τάση. Η μείωση του στρες και η άσκηση παίζουν ρόλο, όπως και οι αλλαγές προς έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής, με τον οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτό εδώ το άρθρο. 

1.Μείωσε τα “κακά” λιπαρά 
Τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά είναι τα δύο είδη λιπαρών που δε θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σου, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις. Συγκεκριμένα, τα πρώτα καλό θα είναι να τα μειώσεις αισθητά, ενώ τα δεύτερα (και ακόμα πιο καταστροφικά για την υγεία) σχεδόν να εξαλείψεις: 

Μείωσε τα κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν τα επίπεδα της “κακής” LDL-χοληστερίνης. Η μείωση της κατανάλωσής τους, αλλά και η υιοθέτηση μίας κατά βάση χορτοφαγικής διατροφής, και η αντικατάστασή τους από “καλά” ακόρεστα λιπαρά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της “κακής” LDL-χοληστερίνης.
Εξάλειψε τα τρανς λιπαρά. Τα trans λιπαρά είναι πιο επιβαρυντικά από τα κορεσμένα διότι εκτός από το ότι αυξάνουν τα επίπεδα της “κακής” LDL-χοληστερίνης στο αίμα, παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” HDL-χοληστερίνης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) περίπου το 16% του πληθυσμού υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 1% που συστήνει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η κύρια πηγή πρόσληψης τρανς λιπαρών στην Ελλάδα είναι τα τυριά, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα τηγανητά ψάρια.

2.Αύξησε τις φυτικές στερόλες 
Οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται στην υιοθέτηση φυτικής διατροφής, καθώς έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, στη μακροζωία και ευζωία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση). Οι φυτικές στερόλες βρίσκονται σε τρόφιμα από φυτικές πηγές και έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Επειδή όμως, μέσω των φυτικών τροφών δεν μπορείς να λάβεις την κατάλληλη ποσότητα, χρειάζεται να την έχεις συμπληρωματικά στη διατροφή. Αν θες να μειώσεις σημαντικά τη χοληστερίνη σου, υπάρχουν λειτουργικά τρόφιμα με προσθήκη κατάλληλης ποσότητας φυτικών στερολών για να εντάξεις στη διατροφή σου καθημερινά. Τo ProActiv περιέχει πρόσθετες φυτικές στερόλες και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει αποτελεσματικά τη χοληστερίνη με φυσικό τρόπο.

3.Αύξησε τις διαλυτές φυτικές ίνες
Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στην κυκλοφορία του αίματός σου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το πλιγούρι βρώμης, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μήλα και τα αχλάδια.

4.Διατήρησε ένα υγιές βάρος 
Η μείωση του σωματικού βάρους και η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προσπάθησε να παρακολουθείς τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά και αναζήτησε τρόπους για να ενσωματώσεις περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή σου ρουτίνα, όπως να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί να παίρνεις το ασανσέρ ή να παρκάρεις πιο μακριά από τον προορισμό σου. Κάνε βόλτες στα διαλείμματα στη δουλειά και προσπάθησε να αυξήσεις τις όρθιες δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα ή τις δουλειές στο σπίτι και τον κήπο. 

5. Αλκοόλ μόνο με μέτρο
Περιόρισε ή διέκοψε την κατανάλωση αλκοόλ για να μειώσεις τη χοληστερίνη σου. Παλαιότερα θεωρούνταν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχε κάποια οφέλη στην υγεία, νεότερα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι τα πιθανά οφέλη είναι πολύ λιγότερα από τις αρνητικές επιπτώσεις.

shape.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ