Κορονοϊός: Τι λένε οι επιστήμονες στην Ελλάδα για την έξαρση στην Κίνα – Πρέπει να ανησυχούμε;
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, αλλά και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μετά τη νέα φονική έξαρση του κορονοϊού, που αριθμεί εκατομμύρια κρούσματα και χιλιάδες θανάτους στην Κίνα. Προς το παρόν δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα ως χώρα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε σε εγρήγορση, δηλώνει κορυφαίο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr.
Έκτακτα προληπτικά μέτρα στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου έσπευσαν να λάβουν πολλά κράτη του κόσμου (Ιταλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία , Ταϊβάν, Ινδία, Μαλαισία), μετά την πρόσφατη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα.
Αν και η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) γνωμοδότησε αρνητικά το απόγευμα της Πέμπτης (29/12), ως προς την αναγκαιότητα καραντίνας και υποχρεωτικού τεστ Covid-19 στους ταξιδιώτες από την Κίνα, οι υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών παραμένουν σε επιφυλακή.
Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε εγρήγορση, είναι και η Ελλάδα:
“Υπάρχει εγρήγορση και όχι πανικός”, σχολιάζει κορυφαίος επιστήμονας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, στον οποίο απευθύνθηκε τo iatropedia.gr.
“Έχουμε δρόμο ακόμα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε κάποια νέα μετάλλαξη με αφορμή τη μεγάλη μετάδοση που υπάρχει στην Κίνα. Θέλει μια εγρήγορση προς το παρόν. Τίποτε άλλο”, τονίζει.
EE: “Αδικαιολόγητα τα μέτρα”
«Αδικαιολόγητα» χαρακτήρισαν οι επιστήμονες του ECDC τα ταξιδιωτικά μέτρα απέναντι στην Κίνα, τα οποία περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τεστ για την Covid-19 στους επιβάτες που εισέρχονται σε χώρες της ΕΕ.
Η έκτακτη συνεδρίαση προέκυψε καθώς την περασμένη Δευτέρα (26/12), η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την απαίτηση καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις από τις 8 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς το άνοιγμα των συνόρων της. Εποχή που όμως, υπάρχει έξαρση των μολύνσεων και των θανάτων.
Υπό τον φόβο νέων παραλλαγών του ιού, μάλιστα, μια σειρά από χώρες αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα.
“Η Ιταλία αποφάσισε να δέχεται ταξιδιώτες από την Κίνα μόνο με PCR και να γίνονται και έλεγχοι στους θετικούς, με αλληλούχιση του DNA και ταυτοποίηση του ιού (sequencing), ώστε να δουν αν υπάρχει κάποιο variant (παραλλαγή) και κάποιο στέλεχος καινούργιο. Έτσι αποφάσισε η Ιταλία”, λέει ο ειδικός επιστήμονας.
Φουλ με κορονοϊό όλες οι πτήσεις από Κίνα
Στα υποχρεωτικά τεστ, στα οποία υποβλήθηκαν από τις 26 Δεκεμβρίου οι επισκέπτες από την Κίνα μετά την απόφαση των ιταλικών αρχών, αποδείχθηκε ότι ο 1 στους 2 ήταν μολυσμένος από τον κορονοϊό.
Στην πρώτη πτήση από την Κίνα προς το αεροδρόμιο Μαλπένσα βρέθηκε συγκεκριμένα, πως από τους 62 επιβάτες οι 35 ήταν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2.
Σε δεύτερο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό, οι 62 από τους 120 επιβάτες.
“Δυστυχώς, δεν έχουμε στοιχεία σοβαρά από την Κίνα”, σημειώνει ο έλληνας Καθηγητής και συνεχίζει:
“Φαίνεται, όμως, ότι στις πτήσεις που έλεγξαν οι Ιταλοί βρήκαν αρκετούς θετικούς. Εμείς δεν έχουμε πολλούς επισκέπτες από την Κίνα αυτή τη στιγμή, αλλά και γενικώς. Η Ιταλία έχει άλλες σχέσεις με την Κίνα, με τις εκθέσεις και εμπορικές συναλλαγές κλπ”, σημειώνει ο ίδιος.
Η Ιταλία έλαβε πρώτη από όλες τις χώρες της Ευρώπης, περιοριστικά μέτρα απέναντι στην Κίνα, καθώς στην αρχική φάση της πανδημίας και εξαιτίας των στενών εμπορικών σχέσεων που διατηρεί με την χώρα αυτή, ήταν η βόρεια Ιταλία η πρώτη περιοχή της Ευρώπης που πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και η χώρα μέσω της οποίας ο κορονοϊός εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες χώρες.
Κίνα: “Ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές είναι θεωρητικός”
Η ανησυχία για την Κίνα προέκυψε, καθώς λόγω της πολιτικής zero-Covid που εφάρμοζε μέχρι πρόσφατα η χώρα, οι κάτοικοί της δεν έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία αφού δεν χρειάστηκε να συνυπάρξουν με τον ιό.
Κατά δεύτερο λόγο, τα κινεζικά εμβόλια δεν έχουν την υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων, με τα οποία εμβολιάστηκαν όλες οι δυτικές κοινωνίες.
Χάρη στην τεχνολογία mRNA, οι ευρωπαίοι και αμερικανοί πολίτες έχουν σήμερα σε υψηλότατα ποσοστά προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από κορονοϊό.
“Εκεί το πρόβλημά τους είναι ότι δεν έχουν πολύ ισχυρή ανοσία”, λέει ο ειδικός και εξηγεί:
“Τα εμβόλια τα δικά μας είναι πολύ καλύτερα από τα δικά τους, τα οποία είναι πολύ αδύναμα. Δεν έκαναν ικανοποιητική ανοσία, όπως αυτή των mRNA εμβολίων. Όλος ο κόσμος στράφηκε στα mRNA εμβόλια κι οι Κινέζοι παρέμειναν με τα δικά τους εμβόλια. Επίσης, είναι ακόμη αρκετός κόσμος ανεμβολίαστος. Αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι που είναι ακόμη ανεμβολίαστοι”, λέει ο Επιδημιολόγος.
Η χαμηλή αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων διαπιστώθηκε σε μελέτη που έγινε την Άνοιξη του ’21.
“Τα είχαμε δοκιμάσει εδώ αυτά τα εμβόλια, σε επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια και όλοι όσοι είχαν κάνει τα κινέζικα εμβόλια είχαν αναπτύξει πολύ χαμηλή ανοσία. Μιλάμε για την Άνοιξη του ’21 όταν είχε ξεκινήσει το εμβόλιο. Άρα έχουμε, και ένα όχι καλό εμβόλιο αλλά και χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Οπότε ήταν λογικό οι Κινέζοι να έχουν μια σοβαρή κρίση αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι θα έχουμε καινούργιο variant. Ο φόβος είναι αυτός, όμως”.
Ο φόβος όσο και ο κίνδυνος, πάντως, παραμένει θεωρητικός, σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα:
“Είναι θεωρητικός ο κίνδυνος, με το σκεπτικό ότι υπάρχει μεγάλη μετάδοση στην Κίνα και μήπως προκύψει από εκεί κάτι καινούργιο, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας. Ο φόβος είναι δηλαδή να βγει ένα νέο στέλεχος που θα έχει μεγάλη ανοσοδιαφυγή και εξακολουθεί να έχει σημαντική νοσηρότητα. Αλλά αυτό, δεν μπορεί κανείς να το ξέρει προς τα που θα κινηθεί ο ιός, ο οποίος έχει μεγάλη μετάδοση στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε επιφυλακή και θα δούμε τι θα γίνει”, καταλήγει ο ειδικός.
.iatropedia