Άρθρο καταπέλτης κατά του Ερντογάν στον Economist – Οργή από την Άγκυρα
Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε δημοσίευμα του Economist, το οποίο χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο εν δυνάμει δικτάτορα, που όσο περισσότερο μένει στη εξουσία τόσο πιο αυταρχικός γίνεται.
Φωτιά άναψε ο Economist στην Τουρκία που χαρακτηρίζει ως επίδοξο δικτάτορα τον Ταγίπ Ερντογάν, και τονίζει ότι στη γειτονική χώρα η απολυταρχική διακυβέρνηση του, οδηγεί σε δικτατορία. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του πως η κρίση με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη.
Καταπέλτης το περιοδικό Economist κυκλοφόρησε με άρθρο που έχει τίτλο «Η διαφαινόμενη δικτατορία της Τουρκίας» και καυτηριάζει την απολυταρχική διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως η συμπεριφορά του, θα μπορούσε «με μεγάλη ευκολία να προωθήσει μία εύθραυστη δημοκρατία να μετατραπεί σε μία πλήρη δικτατορία».
Στο νέο τεύχος απεικονίζεται η τουρκική σημαία με τη μορφή του Ερντογάν μέσα στην ημισέληνο, και αναδεικνύεται η αρνητική δυτική οπτική για τη συμπεριφορά του Τούρκου ηγέτη.
Την ενόχληση Ερντογάν εξέφρασε ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας επιχειρώντας να «σνομπάρει» το άρθρο.
«Άντε πάλι. Το “Economist” κυκλοφορεί εκ νέου την απεικόνιση της Τουρκίας με βάση την πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια. Με κλισέ λόγια, παραπληροφόρηση και αλαζονική προπαγάνδα κηρύσσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας» δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός εξέφρασε την εκτίμησή του πως η κρίση με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη.
«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που ζητά η Τουρκία.
«Υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για την Ελλάδα που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της. Και ρωτώ, πιστεύει κανείς λογικά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η τουρκική ενδοχώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την συνάντηση που είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν οι τουρκικές προσδοκίες δεν έγιναν πραγματικότητα και έτσι για άλλη μια φορά στο στόχαστρο μπήκε η Αθήνα.
«Εγώ δεν αναφέρομαι μόνο σε δηλώσεις του Μενέντεζ οι μερικών άλλων για να εμποδίσουν την πώληση των F-16. Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Πάνε εκεί τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και δεν υπάρχει διαμαρτυρία των ΗΠΑ. Ή δεν είπε δεν μπορείς να τα στείλεις».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί Αθήνα και Άγκυρα στα τέλη Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο αλλά και η ελληνοτουρκικές σχέσεις.