Το τανγκό των Χριστουγέννων. Πώς γράφτηκε το τρυφερό βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη που έγινε ταινία

Τα δυο λεπτά της αιωνιότητας ενός έρωτα: Αυτό το πάντα του έρωτα, της μαγικής στιγμής είναι όλο το μήνυμα του υπέροχου βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη.  Ο σκηνοθέτης Νίκος Κουτελιδάκης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη. Η ταινία «Το Τανγκό των Χριστουγέννων», είναι ένα ερωτικό δράμα με πολιτικό υπόβαθρο και αξιόλογο σύνολο ηθοποιών, όπου πρωταγωνιστούν, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Αντίνοος Αλμπάνης και η Βίκυ Παπαδοπούλου.

υπόθεση: Δεκαετία του 1970. Είναι Χριστούγεννα και στο στρατόπεδο Βάτη, στον Έβρο, προετοιμάζονται για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι σκέψεις, όμως, του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι κάπου αλλού. Άνθρωπος κλειστός, χωρίς χαμόγελο, αγρίμι, έχει μόνο μια επιθυμία: να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, την Ζωή, σύζυγο του Συνταγματάρχη, Μανώλη Λόγγου. Δεν ξέρει όμως να χορεύει. Θα ζητήσει την βοήθεια ενός φαντάρου, του Λάζαρου Λαζάρου, ενός συνεσταλμένου νεαρού, από τους λίγους που ξεχώριζαν στο στρατόπεδο για την μόρφωση και καλλιέργεια τους. Η γνωριμία τους, σύντομη αλλά καταλυτική, θα είναι η αφορμή για μια σειρά γεγονότων που θα κορυφωθούν με ένα Τανγκό. Το Τανγκό των Χριστουγέννων, σε μια ημέρα που θα αλλάξει τις ζωές των τριών ηρώων μας, μια για πάντα.

Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του Γιάννη Ξανθούλη (Εκδόσεις: Καστανιώτη) ζωντανεύει στο Σινεμά, από τον σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μεταφορά του βιβλίου του κ. Ξανθούλη στην μεγάλη οθόνη, ξεκίνησε από μια ιδέα του Γιάννη Μπέζου, όταν ένα Σάββατο του 2007, μου πρότεινε το βιβλίο και συζητήσαμε τις δυνατότητες κινηματογραφικής μεταφοράς του. Το βιβλίο μας αφηγείται μια ιστορία με πολλές ανατροπές, με καθαρούς χαρακτήρες, με αρχή, μέση και τέλος, ένα στοιχείο δηλαδή που χρειάζεται ένα καλό σενάριο.»

«Θεώρησα ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να μεταφερθεί στην οθόνη, να γίνει εικόνα και να γίνει μια πολύ ωραία ταινία. Το μυθιστόρημα είναι μια βάση. Είναι βέβαια μια πρώτη ύλη, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει τι κρύβει ο Ξανθούλης και όχι αυτό που μας λέει, γιατί αυτό που μας λέει το διαβάζουμε. Εάν έχει ενδιαφέρον, αυτό μπορεί να έχει αντίκρισμα στην οθόνη. Ο ρόλος μου είναι κλασσικό παράδειγμα ενός συντηρητικού αξιωματικού, σε μια άλλη εποχή, πολύ μακριά από την δική μας. Σαν αίσθημα βέβαια, δεν είναι τόσο μακριά. Αυτοί οι άνθρωποι υποδύονται πολλές φορές τους αυστηρούς, στην πλευρά της δουλειάς τους. Στο σπίτι τους, όμως, έχουν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Αυτό έχει και ο δικός μου χαρακτήρας.»

«Τόσο το βιβλίο, όσο και το σενάριο του Βαγγέλη Νάσση έχει ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Είναι μια ταινία που έχει σενάριο, έχει φωτογραφία, έχει μουσική, έχει δυνατά πράγματα. Πιστεύω πως η ιστορία της ταινίας θα μιλήσει στον κόσμο. Είναι μια ταινία που μιλάει για τον έρωτα.» 
«Η Ζωή είναι μια μελαγχολική φιγούρα μέσα στην ταινία. Έχει παντρευτεί σε νεαρή ηλικία, έχει ένα παιδί, της έχει περάσει ο έρωτας, έχει αρχίσει και κουράζεται, δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή της. Περιμένει αυτή την πολυπόθητη μετάθεση. Μέχρι που της έρχεται ένας δίσκος τανγκό. Τα γυρίσματα ήταν μια πολύ κουραστική διαδικασία, αλλά παράλληλα και μια φοβερή εμπειρία. Εκεί, σε αυτές τις καταστάσεις, ανακαλύπτεις τις δυνάμεις σου.»

πηγή

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ