La Repubblica: Ο κατάσκοπος από το Μαρόκο που καταζητείται στη Γαλλία και εμπλέκεται στο Qatargate

Το όνομα ενός πράκτορα της μαροκινής μυστικής υπηρεσίας με τον κωδικό «M118» ο οποίος ασκούσε επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο για τη λήψη αποφάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου περιλαμβάνεται στα ονόματα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για το σκάνδαλο Qatargate. 

Αυτό αποκαλύπτει σε άρθρο της η La Repubblica.

«Η τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί σε δικαστική έρευνα ήταν το 2016, για μια υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε έναν αστυνομικό στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ο οποίος είχε κλέψει γαλλικά αντιτρομοκρατικά έγγραφα και τα είχε παραδώσει στο Μαρόκο» αναφέρει για τον Μαροκινό πράκτορα το δημοσίευμα.

Ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Μοχαμέντ Μπελαράς είχε αναγνωριστεί τότε ως ο δημιουργός της διείσδυσης που είχε οδηγήσει το βασίλειο του Μοχάμεντ ΣΤ’ να πάρει στα χέρια του εμπιστευτικές και ευαίσθητες πληροφορίες από την Dgsi, τη γαλλική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.

Ο Μπελαράς εμφανίζεται τώρα ξανά στο επίκεντρο του ευρωσκανδάλου. Το όνομα του πράκτορα της Dged, της μαροκινής μυστικής υπηρεσίας, αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης της «κλίκας» που πουλήθηκε στο Μαρόκο και στη συνέχεια στο Κατάρ για να ασκήσει την επιρροή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήταν αυτός, σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, που «οδήγησε» την ομάδα του Στρασβούργου, σε στενή συνεργασία με τον πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Λίγα είναι γνωστά για τον Μπελαράς εκτός από το ότι είχε την τύχη να ξεφύγει από τη δίκη στην οποία είχε εμπλακεί στη Γαλλία πριν από έξι χρόνια, όταν ξέσπασε η υπόθεση των «fiche S», των καρτών που έφτιαχναν οι αντιτρομοκρατικές αρχές για τα πιο επικίνδυνα άτομα, που πέρασαν στο Μαρόκο. Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε με μια ανώνυμη πληροφορία που έλαβε η Igpn, το εσωτερικό εποπτικό όργανο της Αστυνομίας, είχε αφήσει αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκονταν ο Σαρλ Ντ., συνοριοφύλακας στο αεροδρόμιο Ορλί, και ο Ντρις Α., Γαλλομαροκινός ιδιοκτήτης εταιρείας ασφαλείας αεροδρομίου. Και οι δύο είχαν δωροδοκηθεί από τον Μπελαράς με μια σειρά πληρωμένων ταξιδιών και καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνολικού ύψους 17.000 ευρώ.

Ο αστυνομικός του Ορλί είχε αποδειχθεί καλός πελάτης για την Dged, στέλνοντας έως και διακόσια «S-Fiches» που αφορούσαν άτομα που διέρχονταν από το Ορλί προς το Μαρόκο. Στα έγγραφα της γαλλικής έρευνας, ο Μπελαράς αναφέρεται με το κωδικό όνομα του μυστικού πράκτορα “M118”. Αλλά ενώ οι Σαρλ Ντ. και Ντρις Α. κατέληξαν σε δίκη και καταδικάστηκαν, ο “M118” ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι είχε την έδρα του στην Αλσατία. «Ήταν μια πλαστή κατοικία», εξήγησε στη Le Parisien πηγή προσκείμενη στην έρευνα, προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η Γαλλία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τον αρπάξει…».

Τα ανώτατα στελέχη της Dgsi είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την έρευνα και να κυνηγήσουν τον Μπελαράς για να μην διακινδυνεύσουν να εξοργίσουν έναν εταίρο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ήδη το 2014, όταν ένας παρισινός δικαστής είχε καλέσει τον επικεφαλής των μαροκινών εσωτερικών υπηρεσιών, Dgst, μετά από καταγγελία για συνέργεια σε βασανιστήρια, η κυβέρνηση του Ραμπάτ διέκοψε τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Το Ελιζέ έπρεπε να παρέμβει για να καταφέρει να διορθώσει το χάσμα. Τον Φεβρουάριο του 2015, ένα μήνα μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, ο Φρανσουά Ολάντ είχε απονείμει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον επικεφαλής της Dgst.

Και από την άλλη πλευρά, ο σημερινός πρέσβης του Μαρόκου Αμπντεραχίμ Ατμούν, που τώρα εμπλέκεται στο ευρωσκάνδαλο, παρασημοφορήθηκε επίσης με την ύψιστη τιμή από τον Νικολά Σαρκοζί. Ο λομπίστας, ο οποίος εργαζόταν στον ξενοδοχειακό κλάδο, ήταν πολύ ενεργός στην ομάδα γαλλομαροκινής φιλίας της Γερουσίας και ζούσε μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου πριν αναλάβει τη διπλωματική του θέση στη Βαρσοβία.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ