Ταϊβάν: Πολεμική κινητοποίηση μετά από εισβολή 47 κινεζικών αεροσκαφών

Ανεβάζει τους τόνους της έντασης η Κίνα κατά της Ταϊβάν στέλνοντας 47 πολεμικά αεροσκάφη στη θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τις δύο χώρες.
Πολεμική κινητοποίηση

Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι τα Στενά της Ταϊβάν.

Η Κίνα ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στη νησιωτική χώρα τον περασμένο Αύγουστο και στέλνει 47 αεροσκάφη στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή της Κίνας τους τελευταίους μήνες στο στενό θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει τις δύο χώρες.

Η Ταϊπέι απάντησε με την κινητοποίηση πολεμικών αεροσκαφών περιπολίας και πλοίων του πολεμικού ναυτικού, ενώ έθεσε σε ύψιστο συναγερμό τα πυραυλικά συστήματα ξηράς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αναφέρει πως συνολικά 71 κινεζικά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν γύρω από το νησί.

«Άσκηση κρούσης»

Ο στρατός της Κίνας βαφτίζει τις επιχειρήσεις «άσκηση κρούσης» και στόχος είναι ο εκφοβισμός του δημοκρατικά διοικούμενου νησιού των 24 εκατομμυρίων.

Είχαν προηγηθεί κινεζικές ναυτικές ασκήσεις στον δυτικό Ειρηνικό στις οποίες πήρε μέρος ένα αεροπλανοφόρο, δύο καταδρομικά και άλλα πλοία συνοδείας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε ένα νέο αμυντικό νομοσχέδιο που περιλάμβανε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ταϊβανέζικης άμυνας για να αποτρέψει την κινεζική επιθετικότητα.

Πριν από λίγες ημέρες, το Πεκίνο, σε άλλη μία επίδειξη ισχύος, είχε προβεί σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας.

πηγή: MEGA TV

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ