Συναγερμός στη Βρετανία από τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο Α – Έφτασαν τους 24

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία λόγω του στρεπτόκοκκου Α. Ακόμα πέντε παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α, καθώς το βακτήριο συνεχίζει να σαρώνει τη Βρετανία μετά το lockdown.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν ότι συνολικά 21 παιδιά στην Αγγλία πέθαναν από τη, συνήθως ήπια, βακτηριακή λοίμωξη.

Δύο παιδιά στην Ουαλία και ένα στη Βόρεια Ιρλανδία έχασαν επίσης τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής στους 24. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα τετράχρονο αγόρι και μια επτάχρονη.

 Αν και χαμηλός, ο αριθμός των θανάτων από στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία είναι υψηλότερος του αναμενομένου για αυτήν την εποχή. Είκοσι επτά άτομα κάτω των 18 ετών πέθαναν από τον στρεπτόκοκκο Α την περίοδο 2017/18 στη Βρετανία.

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από άλλες λοιμώξεις. Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS).

Δύο από τις πιο σοβαρές μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ. Και τα δύο μπορούν να σκοτώσουν.

Ο Δρ Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του UKHSA, τόνισε πάντως ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί να αρρωστήσει πιο σοβαρά. «Οι περισσότερες χειμερινές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και το NHS (βρετανικό ΕΣΥ) έχει πληροφορίες για να βοηθήσει τους γονείς να φροντίσουν τα παιδιά με ήπια ασθένεια» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να καταστεί επικίνδυνος όταν εισβάλλει σε σημεία του οργανισμού όπου δεν υπάρχουν συνήθως βακτήρια. Εάν βρεθεί στις περιοχές αυτές, όπως π.χ. στο αίμα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τον μυελό των οστών καθώς και όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να γίνει θανατηφόρος.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ