Στον χορό των μετασεισμών η Εύβοια – Προβληματισμός για το άγνωστο ρήγμα

Προβληματισμό στους ειδικούς εξακολουθούν αν προκαλούν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που χτυπήσαν την Εύβοια τα τελευταία 24ωρα. Η γη εξακολουθεί να σείεται καθώς μετά τα 5 Ρίχτερ έχουν ήδη καταγραφεί περισσότεροι από 140 μετασεισμοί.

Η γη στην Εύβοια σείεται ασταμάτητα. Μετά τα 4,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 140 μετασεισμοί ενώ τα 5 Ρίχτερ που χτύπησαν το βράδυ της ίδιας ημέρας δημιούργησαν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα η οποία βρίσκεται απέναντι σε μια σεισμικά «ανεξερεύνητη» περιοχή.

«Δεν ξέρουμε τις τεκτονικές δομές. Θεωρούμε, από τη γύρω περιοχή, ότι δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δεν είναι το σεισμικό δυναμικό επαρκές. Μπορεί να φτάσουμε έως και τα 5,5 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση, αλλά όχι σεισμό των 6 γιατί δεν υπάρχουν τεκτονικές δομές μεγάλες για να δικαιολογούν αυτό το μέγεθος» δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Από τη μια η πλούσια σεισμική ακολουθία δημιουργεί μικρή αισιοδοξία γιατί η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στο ρήγμα εκτονώνεται, από την άλλη κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα ότι ο σεισμός των 5 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Μάλιστα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα προηγήθηκε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή η οποία όμως δεν αξιολογήθηκε σωστά από τους επιστήμονες.

«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα; Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ», σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Στην κοινότητα των Ζαράκων όπου σε 15 σπίτια και στο νηπιαγωγείο προκλήθηκαν ρωγμές στους τοίχους ενώ έπεσαν και σοβάδες, οι μετασεισμοί συνεχίζονται ωστόσο είναι μικρότερης έντασης.

Και η κόντρα… καλά κρατεί
Την ίδια στιγμή και ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζεται αμείωτη και η κόντρα στους κόλπους των σεισμολόγων μετά και τη δήλωση του Άκη Τσελέντη πως έχει χάσει τον ύπνο του με τις Αλκυονίδες περιμένοντας σεισμό κοντά στα 6 ρίχτερ, σε βάθος 5ετίας.

Μιλώντας στο MEGA, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει «Ραφαέλα Καρά» της σεισμολογίας.

Οι επιστήμονες πάντως συστήνουν στους κατοίκους της Εύβοιας όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα να αποφεύγουν τα παλιά κτίσματα και κυρίως όσα έχουν υποστεί ρωγμές.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ