Σελίν Ντιόν: Διαγνώστηκε με σπάνια, ανίατη νευρολογική ασθένεια – Τι είναι το σύνδρομο SPS

«Με πονάει που σας το λέω σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δε θα είμαι έτοιμη να ξεκινήσω και πάλι την περιοδεία μου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο».

Με ένα βίντεο στο instagram, φορώντας μαύρα ρούχα και με δάκρυα στα μάτια η Celine Dion στέλνει μήνυμα στους θαυμαστές της. Με τρεμάμενη φωνή μοιράζεται με το κοινό ότι πάσχει από ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο.

«Πρόσφατα διαγνώσθηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται ‘σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου’ που επηρεάζει περίπου έναν στους 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Ενώ ακόμα μαθαίνουμε πράγματα για αυτήν την σπάνια κατάσταση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό προκαλεί όλους τους σπασμούς που εμφανίζονται».

Η εξέλιξη αυτή, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, αναγκάζει την 54χρονη τραγουδίστρια να ακυρώσει δεκάδες από τις προγραμματισμένες συναυλίες της.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι μια μάχη. Το μόνο που ξέρω είναι να τραγουδάω, είναι αυτό που κάνω όλη μου τη ζωή και είναι αυτό που λατρεύω να κάνω».

Τι είναι το σύνδρομο SPS
«Πολλές φορές μου προκαλεί προβλήματα όταν περπατάω και δε μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω τις φωνητικές μου χορδές έτσι ώστε να μπορέσω να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα».

Όπως περιγράφει η ίδια η τραγουδίστρια, η πάθηση αυτή επηρεάζει τους μυς και κλειδώνει το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν.

Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε μόλις έναν άνθρωπο ανά 1.000.000 πληθυσμού ανεξαρτήτου φύλου. Σχετίζεται ωστόσο με την ηλικία καθώς εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ της 3ης και της 6ης δεκαετίας της ζωής τους.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από κορμική δυσκαμψία που επεκτείνεται στους μύες. Κατά τα αρχικά στάδια οι ασθενείς εμφανίζουν άλγη στην πλάτη, διαταραχές ύπνου και αίσθημα αιφνίδιας κόπωσης, τα οποία επιδεινώνονται κατά την έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο φάρμακα τα οποία μειώνουν τη συχνότητα της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

«Να προσέχετε τους εαυτούς σας. Να είστε καλά. Σας αγαπώ πάρα πολύ και πραγματικά ελπίζω να καταφέρω να σας δω πολύ σύντομα. Σας ευχαριστώ».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ