Ρωσία: Ανοίγει τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal Europe

Η Ρωσία ενεργοποιεί και πάλι τον αγωγό Yamal-Europe, ο οποίος διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, παρά τις κυρώσεις και την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Το σχέδιο της Μόσχας

Η Ευρώπη μπορεί να έχει διακόψει το μεγαλύτερο μέρος προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά η Μόσχα δεν σταματά να πιέζει εκμεταλλευόμενη τις ενεργειακές ανάγκες ειδικά των μεγάλων χωρών.

Στα σχέδια μάλιστα του Κρεμλίνου είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο αγωγός «Γιάμαλ» τον οποίο χρησιμοποιούσε μέχρι τα μέσα του 2021 η Πολωνία για προμήθεια ενέργειας. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ, επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS.

«Η ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει, καθώς η ανεπάρκεια φυσικού αερίου συνεχίζεται και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τις προμήθειες. Πχ. εξακολουθεί να μη λειτουργεί ο αγωγός ‘Γιαμάλ – Ευρώπη’ που σταμάτησε να μεταφέρει αέριο για πολιτικούς λόγους. Έχουμε επίσης τον ‘Turkish Stream’ ο οποίος λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, ενώ ο αγωγός που διαπερνά την Ουκρανία μεταφέρει στην Ευρώπη 42 εκ. κυβικά αερίου καθημερινά».

Ο Νόβακ παραδέχθηκε εμμέσως πως η Ρωσία λόγω του αποκλεισμού που έχει υποστεί από τις ενεργειακές αγορές, θα προχωρήσει σε μείωση παραγωγής αερίου με το νέο έτος. Η Μόσχα υπογράμμισε πως θα υπάρξει άμεσα διαθέσιμο και υγροποιημένο φυσικό αέριο ειδικά μέσα από τον ενεργειακό κόμβο που δημιουργείται στην Τουρκία.

Λειτουργεί το ευρωπαϊκό πλαφόν

Την ίδια στιγμή, το πλαφόν που η Ευρώπη αποφάσισε να επιβάλλει στο φυσικό αέριο φαίνεται πως ρίχνει συνολικά τις τιμές.

Η τιμή του δείκτη αναφοράς στην Ευρώπη, για παραδόσεις τον Ιανουάριο στην αγορά του Άμστερνταμ (TTF), κατρακύλησε από τα 134 ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, στα 85 ευρώ την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου.

πηγή: MEGA TV

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ