Κουρκουμάς: Με ποιο συστατικό να τον συνδυάσεις για να εκτοξεύσεις τα οφέλη του;

Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως το “χρυσό μπαχαρικό”, προέρχεται από την Ασία και την Κεντρική Αμερική. Είναι αυτός που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ινδική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Γενικότερα, θεωρείται πως η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει την υγεία, συνολικά. Αλλά ο συνδυασμός του κουρκουμά με μαύρο πιπέρι μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματά του. Παρακάτω θα βρεις τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τον συνδυασμό κουρκουμά και μαύρου πιπεριού.

Βασικά ενεργά συστατικά

 Τα τελευταία χρόνια, έρευνες επιβεβαίωσαν ότι ο κουρκουμάς διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες. Από την άλλη, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούν ένα απλό καρύκευμα, το μαύρο πιπέρι μπορεί να ωφελήσει και την υγεία. Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το μαύρο πιπέρι έχουν βασικά ενεργά συστατικά που είναι αυτά που τους προσφέρουν τις βασικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Ποια είναι αυτά τα τόσο σημαντικά συστατικά;

Κουρκουμίνη στον κουρκουμά
Οι βασικές ενώσεις του κουρκουμά ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Η ίδια η κουρκουμίνη είναι το πιο ενεργό συστατικό και φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό. Ως πολυφαινόλη, η κουρκουμίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της κουρκουμίνης είναι ότι δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό.

Πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι περιέχει τη βιοδραστική ένωση πιπερίνη, η οποία είναι ένα αλκαλοειδές όπως η καψαϊκίνη, το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στη σκόνη τσίλι και το πιπέρι καγιέν. Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση από τη ναυτία, τους πονοκεφάλους και την κακή πέψη και έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, ένα ακόμα πολύ σημαντικό όφελος είναι η ικανότητά της να ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Η πιπερίνη ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης
Δυστυχώς, η κουρκουμίνη στον κουρκουμά απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, χάνουμε ένα μεγάλο μέρος από τα πλεονεκτήματά του για την υγεία μας. Εδώ, μπορεί να βοηθήσει η προσθήκη μαύρου πιπεριού. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός της πιπερίνης στο μαύρο πιπέρι με την κουρκουμίνη στον κουρκουμά ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%.

Ποια είναι η σωστή αναλογία; 
Μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη 20 mg πιπερίνης σε 2 γραμμάρια κουρκουμίνης αύξησε σημαντικά την απορρόφησή της. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς λειτουργεί αυτό. Πρώτον, η πιπερίνη διευκολύνει τη διέλευση της κουρκουμίνης μέσω του εντερικού τοιχώματος και στην κυκλοφορία του αίματος. Δεύτερον, μπορεί να επιβραδύνει τη διάσπαση της κουρκουμίνης από το συκώτι, αυξάνοντας τα επίπεδά της στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, ο συνδυασμός κουρκουμίνης με πιπερίνη αυξάνει τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ποια είναι αυτά, όμως; 

Ο συνδυασμός ενισχύει τα οφέλη για την υγεία
Ενώ η κουρκουμίνη και η πιπερίνη έχουν τα δικά τους, ξεχωριστά οφέλη για την υγεία, όταν συνδυάζονται έχουν ακόμα περισσότερα.

Καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθά στη μείωση του πόνου
Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρή που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ταιριάζει με την ισχύ ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο κουρκουμάς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της αρθρίτιδας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης συχνά βοηθούν στη μείωση του πόνου και της προσωρινής ενόχλησης. Η πιπερίνη, από την άλλη, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιαρθριτικές ιδιότητες επίσης. Όταν συνδυάζονται, η κουρκουμίνη και η πιπερίνη αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο καταπολέμησης της φλεγμονής που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας και του πόνου.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
Η κουρκουμίνη μοιάζει να είναι βοηθητική, όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Η πιπερίνη φαίνεται να συμβάλλει στον θάνατο ορισμένων καρκινικών κυττάρων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού όγκων, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι, επίσης, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη και η πιπερίνη, τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνδυασμό, διέκοψαν τη διαδικασία αυτοανανέωσης των βλαστοκυττάρων του μαστού, διαδικασία σημαντική, καθώς από αυτή προέρχεται ο καρκίνος του μαστού. Περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη και η πιπερίνη έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι άλλων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του προστάτη, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και άλλων.

Βοηθά στην πέψη
Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σπασμών του εντέρου και του μετεωρισμού. Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων στο έντερο, γεγονός που βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται τα τρόφιμα πιο γρήγορα και εύκολα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τόσο του κουρκουμά όσο και της πιπερίνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Πόση ποσότητα μπορώ να καταναλώσω; 
Η κουρκουμίνη και η πιπερίνη θεωρούνται γενικά ασφαλή συστατικά. Δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για την κατανάλωση κανενός από τα δύο, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η μέγιστη πρόσληψη. Αυτό εξαρτάται από το κάθε άτομο. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως ναυτία, πονοκέφαλο και δερματικά εξανθήματα μετά τη λήψη κουρκουμίνης σε μεγάλες δόσεις. Είναι επομένως σημαντικό να ακολουθείς τις συστάσεις δοσολογίας στη συσκευασία του συμπληρώματος. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) έχει ορίσει την αποδεκτή διατροφική πρόσληψη για κουρκουμίνη ως 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Πώς να καταναλώσεις τον κουρκουμά; 
Στην ινδική κουλτούρα, ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι καταναλώνονται συνήθως στο τσάι, συχνά σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, μέλι και τζίντζερ. Επειδή η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, η κατανάλωσή της με λίπος μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση. 

Αν θέλεις να αποκομίσεις πλήρως τα πλεονεκτήματα του κουρκουμά και του μαύρου πιπεριού, ανάμειξε αυτά τα μπαχαρικά για τα βέλτιστα αποτελέσματα. 

shape.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ