Ιράν: Η κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών σηματοδοτεί την άρση της υποχρεωτικότητας της μαντίλας;

Στην κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών οδήγησαν οι πολύμηνες και αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, το κλίμα στη χώρα ήταν τεταμένο, με το θεοκρατικό καθεστώς να υποχωρεί τελικά και να καταργεί την αστυνομία που είχε ως υποχρέωση της επίβλεψη και συμμόρφωση με τον ισλαμικό νόμο, των γυναικών.

 Ιστορική νίκη πέτυχαν οι διαδηλωτές στο Ιράν, που μετά από πολύμηνους αγώνες, που πληρώθηκαν με αίμα, ανακοινώθηκε η κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών, η οποία είχε δικαιώματα ζωής και θανάτου επάνω σε γυναίκες εάν η περιβολή τους θεωρούνταν άσεμνη.
Η πρώτη νίκη της επανάστασης της μαντίλας

Μετά από δεκαετίες σκοταδισμού, μια χαραμάδα άνοιξε στο ισλαμικό καθεστώς του Ιράν με την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών που ανήγγειλε ανώτερος αξιωματούχος. Η προσπάθεια κατευνασμού της λαϊκή οργής έρχεται μετά από δυόμισι μήνες αιματηρών διαδηλώσεων εναντίον της μαντίλας και του καθεστώτος.

«Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν είπε ότι η Τεχεράνη θα καταργήσει την αστυνομική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας μετά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα», λέει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Ο εισαγγελέας φέρεται να έκανε τη δήλωση στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, όταν κάποιος ρώτησε «για ποιοn λόγο έκλεισε η Αστυνομία Ηθών».

«Η Αστυνομία Ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις Αρχές που τη δημιούργησαν», σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Την είδηση μετέδωσε ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, όμως δεν υπάρχει σχόλιο από άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Θα καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της μαντίλας;
Η Αστυνομία Ηθών του Ιράν στα 16 χρόνια επιβολής του ισλαμικού κώδικα συμπεριφοράς, όπως τον αντιλαμβάνονται οι μουλάδες της Τεχεράνης, σφίγγει και χαλαρώνει τα λουριά ανάλογα με τις εσωτερικές ισορροπίες του καθεστώτος.

ο γεγονός ότι τώρα άνοιξε δημόσια το θέμα κατάργησής της είναι από μόνο του είδηση, και ίσως μια πρώτη νίκη για τις γυναίκες και τους άνδρες που βγαίνουν στους δρόμους πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα δείχνουν ότι το καθεστώς ή ένα μέρος του κάνει ένα βήμα πίσω, ίσως επιχειρεί να εκτονώσει την ένταση.

Το βασικό ερώτημα είναι αν και πόσο θα αλλάξει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ. Tο θέμα βρίσκεται επί τάπητος όμως μένει να δούμε τι θα προκύψει και αν μπορεί να καταργηθεί ένα βασικό στοιχείο της ιδεολογίας του καθεστώτος.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι στο εσωτερικό του καθεστώτος υπάρχουν αντίρροπες τάσεις σκληροπυρηνικών και των λεγόμενων μεταρρυθμιστών, ενώ είναι πιθανό οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να βγουν πάλι στους δρόμους αξιώνοντας περισσότερες αλλαγές.

Το κρατικό ιρανικό κανάλι Αλ Αλάμ μετέδωσε απόψε ότι «ξένα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις δηλώσεις του εισαγγελέα ως υποχώρηση από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τη χιτζάμπ και την ηθική εξαιτίας των διαδηλώσεων, όμως το μόνο που έκανε ο αξιωματούχος ήταν να πει πως η Αστυνομία Ηθών δεν υπάγεται στη Δικαιοσύνη».

Κατά τα λοιπά, το βασικό θέμα στα κρατικά ΜΜΕ είναι η εκτέλεση τεσσάρων ατόμων που καταδικάστηκαν ως πράκτορες του Ισραήλ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ