Έρευνα: 4 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν στο κακό μάτι, τα μάγια και τις κατάρες

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», πάνω από το 40% των ανθρώπων παγκοσμίως πιστεύουν στη μαγεία, στις κατάρες και στο «κακό μάτι».

Δηλαδή τουλάχιστον οι τέσσερις στους δέκα, δηλώνουν ότι «ορισμένοι άνθρωποι είναι ικανοί να ρίξουν κατάρες ή να κάνουν μαγικά που έχουν ως αποτέλεσμα να συμβούν άσχημα πράγματα σε κάποιον».

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι από 95 χώρες. Μάλιστα, στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό φαίνεται ελαφρώς πιο αυξημένο, αντίστοιχο σχεδόν με αυτό της Τουρκίας.

Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ειδικά της Κεντρικής και της Βόρειας. Για παράδειγμα, μόνο το 9% των Σουηδών πιστεύει στη μαγεία. Εκτοξεύονται, όμως, σε κάποιες χώρες της Αφρικής, με το 90% των κατοίκων της Τυνησίας να δηλώνει ότι πιστεύει στη μαγεία.

Διάφοροι πολιτισμικοί, θεσμικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν διαφορετικά την πίστη στη μαγεία. Περισσότερο επιρρεπείς στη δύναμη της μαγείας είναι σαφώς οι άνθρωποι που έχουν χαμηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και εκείνοι που είναι περισσότερο θρησκευόμενοι και ανήκουν σε πολυπληθείς οικογένειες. 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ