Έξαρση των λοιμώξεων στα παιδιά: Γιατί και τι μπορούμε να κάνουμε

Αυτές τις μέρες σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα άρρωστο παιδί ή ενήλικας! Στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα: “Η τριπλή επιδημία, covid-19, γρίπη, RSV λοίμωξη: Υπερβολή ή πραγματικότητα;” η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου μιλάει για τα κρούσματα στα παιδιά. 

“Βράζει από ιογενείς λοιμώξεις η Ελλάδα και όχι μόνο των παιδιών” ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, οι παιδιατρικές κλινικές έχουν κατακλυστεί από μικρούς ασθενείς και αυτό που ανησυχεί είναι οι μικροβιακές επιπλοκές που έπονται των ιογενών λοιμώξεων. “Όλα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στον κορονοϊό, μειώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων η έκθεση όλων σε συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις”, είπε.

 Τα πιθανά αίτια για την έξαρση των ιώσεων στα παιδιά
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο ανοσολογικό έλλειμμα ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά και όπως τόνισε ο άλλος λόγος έξαρσης των λοιμώξεων, σύμφωνα με ευρήματα μελετών, βασίζεται στην ανοσολογία. Δηλαδή η απουσία έκθεσης στις ιογενείς λοιμώξεις είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να νοσούν σαν ενήλικες. Εξήγησε ότι τα παιδιά έχουν ένα ιδιαίτερα εκπαιδευμένο ανοσιακό σύστημα, ωστόσο λόγω των μέτρων για την Covid-19 μειώθηκε η ενεργοποίηση αυτού με αποτέλεσμα σοβαρότερη νόσο και μεγαλύτερη διασπορά στο περιβάλλον τους. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τόσο η απουσία έκθεσης σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως και η μείωση εμβολιασμών έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τώρα τις επιδημίες και πιθανόν να δούμε και βαρύτερη νόσηση από τις κοινές λοιμώξεις, κάτι που ακόμα δεν έχει καταγραφεί και σίγουρα βλέπουμε και μία μετακίνηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι συστάσεις προς του γονείς
Συνέστησε επίσης ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση και όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. “Φέτος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας” είπε και οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Σημείωσε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση για τον πιθανό εμβολιασμό των παιδιών και για covid και γρίπη. Έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιόκοκκου και μηνιγγιτιδόκοκκου. Πρότεινε καλές πρακτικές, ισορροπημένη διατροφή, καλές πρακτικές ύπνου, προτίμηση δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους και καλό αερισμό εσωτερικών χώρων. “Βλέπουμε την μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων και αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι μόνο φέτος το χειμώνα θα είναι και του χρόνου, μένει να το δούμε”, κατέληξε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ