Έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες: Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο του 12χρονου μαθητή

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο του 12χρονου μαθητή στις Σέρρες μετά την έκρηξη σε σχολείο της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο του 12χρονου στις Σέρρες μετά από έκρηξη σε σχολείο της περιοχής.

 Πιο αναλυτικά, ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες που οδήγησε στον θάνατο ενός και στον τραυματισμό ακόμη δυο μαθητών.

Διευθυντής σχολείου: Διαφωνούσα με την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης

Ασύλληπτη τραγωδία σε δημοτικό σχολείο των Σερρών. Ένας μικρός μαθητής της 6ης τάξης σκοτώθηκε -από πόρτα που εκσφενδονίστηκε σε απόσταση δεκάδων μέτρων, μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο-. Δύο μικρότερα παιδιά τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά. Στο σχολείο γίνονταν εργασίες αλλαγής του συστήματος θέρμανσης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την αιτία της φονικής έκρηξης στο 9ο δημοτικό σχολείο, στις Σέρρες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Σερρών και ο διευθυντής του σχολείου, το τελευταίο διάστημα γίνονταν εργασίες για την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης. Μάλιστα, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου ανέφερε πως ο ίδιος διαφωνούσε με το εν λόγω έργο.

Συγκεκριμένα, ο Νικόλαος Τσιότσιος ανέφερε ότι στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου συμπληρώνοντας πως «έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

 Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή, ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών είπε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν την σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε τον λέβητα πετρελαίου, καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό, που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Δήμαρχος Σερρών: Θα βρούμε τους υπευθύνους της τραγωδίας
Συντετριμμένος ο δήμαρχος Σερρών Αλεξάνδρος Χρυσάφης από την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο που μετά από έκρηξη έχασε τη ζωή του ένας 11χρονος μαθητής της έκτης τάξης ενώ τραυματίστηκαν άλλα δύο αγοράκια, ηλικίας 6 και 10 ετών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρυσάφης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του περιστατικού. «Ό,τι και να γίνει θα βρούμε τους υπευθύνους της τραγωδίας», είπε.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι με την απώλεια του μικρού μαθητή της 6ης τάξης». «Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν», τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη και πώς αυτό θα το αντιμετωπίσουμε. Πάντως, ό,τι και να γίνει είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας».

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε ότι εδώ και πολύ καιρό γίνονταν εργασίες στο σχολείο για την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης.

 Όπως αναφέρει το voria.gr, από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Νυχτοπάτης Γιώργος ανέφερε ότι στο σχολείο γίνονταν εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. «Θα γινόταν η αλλαγή από τον καυστήρα στο πετρέλαιο σε καυστήρα με τη γεωθερμία», σημείωσε, αναφέροντας πως θα γίνουν έρευνες για το τι έφταιξε και εξερράγη ο παλιός καυστήρας. «Κάτι πήγε στραβά, αυτό θα μας το πούμε οι αρμόδιοι», τόνισε. Στο σχολείο βρισκόταν ο εργολάβος του έργου και όχι ο συντηρητής του καυστήρα κατά τις σημερινές εργασίες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Ένας νεκρός μαθητής και δύο τραυματίες
Η έκρηξη σημειώθηκε στον χώρο του λεβητοστασίου την ώρα που οι μαθητές του δημοτικού σχολείου ήταν σε διάλειμμα.

Ωστόσο, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι για τον 11χρονο μαθητή της ΣΤ’ τάξης δημοτικού, γιο καρδιολόγου στο νοσοκομείο Σερρών, πάνω στον οποίο φέρεται να έπεσε η πόρτα του λεβητοστασίου η οποία εκτινάχθηκε από το ωστικό κύμα σε μεγάλη απόσταση.

Τα άλλα δύο αγοράκια, ηλικίας 6 και 10 ετών, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τραυματισμός τους είναι ελαφρύς.

Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δυο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του 12χρονου μαθητή
Ιατρικό ανακοινωθέν εξέδωσε το Νοσοκομείο Σερρών για τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο 12χρονος μαθητής μετά από έκρηξη σε σχολείο των Σερρών.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ιατρικό ανακοινωθέν, «στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή».

Αναλυτικά το ιατρικό ανακοινωθέν:
Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.

 
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ