Σουηδία και Φινλανδία: Δεν ανησυχούν για την Ουγγαρία – Περιμένουν την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Καθυστερεί τις διαδικασίες η Ουγγαρία για την επικύρωση της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών χωρών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας,

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico στις 22 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του επιτελείου του Βίκτορ Όρμπαν, Gergely Gulyás, δήλωνε σε δημοσιογράφους πως η Ουγγαρία υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και έχει υποβάλει τα έγγραφα επικύρωσης στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο η τυπική έγκριση ακόμη δεν έχει δοθεί.

Σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε πως θεωρεί ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την αίτηση ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν.

«Είναι θετικό που η Φινλανδία μπορεί να υπολογίζει στην Ουγγαρία για την επικύρωσή μας για το ΝΑΤΟ. Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση του φινο-ουγγρικού μας δεσμού και ως συμμάχων», έγραψε ο Σάουλι Νιινίστο στο Twitter αναφερόμενος στην κοινή γλωσσική ιστορία των δύο χωρών.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ζητήσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον Μάιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας, αφού συνομίλησε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιζάρτο πριν από λίγες ημέρες.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας αυτής έγιναν θετικές παρατηρήσεις», δήλωσε ο Μπίλστρομ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου των Βορείων Χωρών (Nordic Counsil) στην φινλανδική πρωτεύουσα, διαπιστώνοντας πρόοδο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επικύρωσης από την Βουδαπέστη των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

πηγή: newsit.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ