Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν παίρνεις αντιβίωση

Γνωρίζεις καλά τι αντιβίωση πρέπει να πάρεις και για πόσες ημέρες, αλλά ξέρεις και τι δεν πρέπει να κάνεις ενώ την λαμβάνεις; Τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματός σου εκτός από τα βακτήρια στα οποία στοχεύουν, σύμφωνα με την Keri Peterson, M.D., παθολόγο στη Νέα Υόρκη. “Όλα τα αντιβιοτικά δεν είναι τα ίδια και για αυτό το λόγο θα πρέπει να ρωτάς πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου για αυτά που πρέπει να αποφεύγεις όταν τα παίρνεις”, λέει η Petersen. Διάβασε παρακάτω για να καταλάβεις ποια 4 πράγματα πρέπει να αποφεύγεις ενώ παίρνεις αντιβίωση:  

1. Μη στηρίζεσαι στο αντισυλληπτικό σου χάπι

Άσχετα από ό,τι μπορεί να έχεις ακούσει, τα περισσότερα αντιβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζουν τα ορμονικά αντισυλληπτικά. Αλλά! Υπάρχουν εξαιρέσεις. “Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία. Επομένως, σε περίπτωση που η συνταγή του γιατρού σου περιλαμβάνει κάποια από αυτά τα φάρμακα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις και κάποια πρόσθετη μορφή αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό, για όσο διάστημα λαμβάνεις το αντιβιοτικό και τουλάχιστον για μία εβδομάδα μετά την τελευταία δόση”, αναφέρει η Peterson.

 2. Μην πίνεις αλκοόλ
Αν και το αλκοόλ δεν μειώνει την αποδοτικότητα των περισσοτέρων αντιβιοτικών, μπορεί να μειώσει την ενέργειά σου και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σου από την μόλυνση, κατά την Peterson. Επίσης, αφού τόσο το αλκοόλ όσο και τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν αναταραχές στο στομάχι σου, ζαλάδα και υπνηλία, ο συνδυασμός τους μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα. Και αν νομίζεις ότι όλα αυτά δεν μπορούν να σε επηρεάσουν αρκετά, κράτησε στο νου ότι ορισμένα κοινά αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη (χορηγείται για κολπικές λοιμώξεις), η τινιδαζόλη (χορηγείται για κολπίτιδες) και το ζεύγος σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη (χορηγείται για ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των αυτιών) δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με το αλκοόλ επειδή μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ναυτία, τάση προς έμετο και ταχυπαλμία.

3. Μην ξεχνάς να παίρνεις προβιοτικά
Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια που σε αρρωσταίνουν αλλά μπορεί και να εξοντώσουν ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις, ακόμα και διάρροια. “Ένα συμπλήρωμα προβιοτικών μπορεί να αποτρέψει τέτοιες άσχημες επιπτώσεις”, συμβουλεύει η Peterson .  

4. Μην ξεχνάς να τρως τη σωστή ώρα
“Κάποια αντιβιοτικά, θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος για να αποφευχθεί κάποια στομαχική διαταραχή, ενώ άλλα, όπως η πενικιλλίνη-που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων- θα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι ώστε να απορροφώνται αποτελεσματικότερα. Η Peterson συστήνει να ελέγχεις πάντοτε το χαρτί των οδηγιών της αντιβίωσης που πρόκειται να λάβεις προτού βιαστείς να ξεκινήσεις το επόμενο γεύμα σου. Και αν δεν μπορείς να το βρεις, το ίντερνετ είναι ο σύμμαχός σου!  

Shape.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ