Πολυτεχνείο: Μαζική συμμετοχή των πολιτών – Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας – Κανονικά λειτουργούν όλοι οι σταθμοί του Μετρό.

Με την πορεία προς την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν. 

Νωρίτερα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια λίγο πριν από τις 17:30 στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Ειδικότερα άγνωστοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικών με μολότοφ, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης.

Η στιγμή της έντασης: 

Σοβαρά επεισόδια στην Πάτρα: «Βροχή» από μολότοφ 

 Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια της πορείας για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά δυνάμεων των ΜΑΤ στην οδό Κορίνθου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης. Παράλληλα, ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου, που βρίσκεται στην περιοχή.

Νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Νέα ένταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη με σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν εντός του ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 20:30, με την κατάληξη της πορείας των αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ, δεκάδες άτομα εισήλθαν στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου προξένησαν ζημιές.

Ακολούθησε ρίψη βομβών μολότοφ, πετρών και διαφόρων αντικειμένων κατά αστυνομικών δυνάμεων. 

Τουλάχιστον 40 προσαγωγές για τα επεισόδια στην περιοχή του ΑΠΘ

 Σε τουλάχιστον σαράντα προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία στην περιοχή του ΑΠΘ, όπου εκδηλώθηκαν επεισόδια μετά το τέλος των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντιεξουσιαστές με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ πετούσαν κατά διαστήματα βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις δυνάμεις της αστυνομίας στην Εγνατία Οδό. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στο σημείο επιχείρησε και το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Επεισόδια και επίθεση με μολότοφ εναντίον αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη

Επίθεση με μολότοφ από κουκουλοφόρους δέχθηκαν νωρίτερα αστυνομικές δυνάμεις επί της οδού Αγίου Δημητρίου στο ύψος του Εθνικού Κολυμβητηρίου και της Οδοντιατρικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την επίθεση σημειώθηκαν ρίψεις μολότοφ, εξαιτίας των οποίων πυρπολήθηκε ένα μηχανάκι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υπηρεσιακό της αστυνομίας. Παράλληλα, δόθηκε άμεση εντολή να κοπεί το ρεύμα στην Αγίου Δημητρίου στο ρεύμα προς ανατολικά.

Σύμφωνα με το GRtimes, άμεσα στο σημείο κατέφθασαν Αστυνομικές Δυνάμεις και στη συνέχεια η Πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν προτού ξεκινήσει η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Ομαλά εξελίχθηκε και η πορεία του μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Η πορεία ολοκληρώθηκε στις 17:20, ενώ ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους περίπου 1,5 ώρα νωρίτερα.

Τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώθηκαν αρχικά σε εκείνο το σημείο για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς το Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα στη μνήμη αγωνιστών της Δημοκρατίας όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας και ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Έξω από την πύλη του εμβληματικού κτηρίου της οδού Πατησίων τα μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν τη σημαία συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, κράτησαν την ιστορική σημαία φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων. Από εκεί, η πορεία συνεχίστηκε απρόσκοπτα προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε με τη σημαία να διπλώνεται για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

 Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία.



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ