Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Χαρακτήρισε κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας την Ρωσία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κείμενο που χαρακτηρίζει την Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας» στον πόλεμο της Ουκρανίας και καλεί στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν την Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και κράτος που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα». Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 494 ψήφους υπέρ (58 κατά και 44 αποχές). Η κίνηση είναι μάλλον συμβολική, γιατί δεν υπάρχει κατάλληλο νομικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στις ΗΠΑ, που να προβλέπει αυτομάτως την επιβολή μέτρων, άμα κηρυχθεί ένας κράτος προαγωγός της τρομοκρατιας. Μάλιστα για να ληφθεί άσκησε μεγάλες πολιτικές πιέσεις ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντλιμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι

«Η Ρωσία πρέπει να απομονωθεί σε όλα τα επίπεδα και να της αποδοθεί η ευθύνη για να τερματίσει την από μακρού πολιτική της τρομοκρατίας στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός πρόεδρος χαιρετίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Η έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη βρει ανταπόκριση στα κοινοβούλια της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο κάλεσε τον Οκτώβριο τις 46 χώρες του ευρωπαϊκού οργανισμού υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κηρύξουν τρομοκρατικό το ρωσικό καθεστώς.

Οι Αμερικανοί

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως αρνείται να προχωρήσει στην αντίστοιχη κίνηση και να χαρακτηρίσει τρομοκρατικό κράτος την Ρωσία. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει να  χρησιμοποιήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό για την Ρωσία. Πάντως, στο κείμενο που υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές καλούνται η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη να θεσπίσουν «ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο», το οποίο θα επέτρεπε την λήψη «σειράς αυστηρών περιοριστικών μέτρων που θα περιόριζαν σημαντικά τις σχέσεις της Ενωσης» με τις χώρες που χαρακτηρίζονται προαγωγοί της τρομοκρατίας.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει το καθεστώς των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχοντας ανακοινώσει ήδη οκτώ δέσμες μέτρων. Συνολικά, 1.241 ιδιώτες – ανάμεσά τους και ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά επίσης και μέλη της Δούμα και ρώσοι ολιγάρχες όπως ο Ρομάν Αμπραμόβιτς, Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Αβεν – και 118 οργανισμοί είναι στόχοι παγώματος περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ.

Το ψήφισμα

Οι ευρωβουλευτές στο κείμενο που ενέκριναν υπογραμμίζουν ότι οι εσκεμμένες επιθέσεις και θηριωδίες, που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και άλλες δυνάμεις που ελέγχονται από αυτές εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που «χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας».

Το νομικό πλαίσιο της ΕΕ

Με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν μπορεί προς το παρόν να χαρακτηρίσει επισήμως κράτη προαγωγούς της τρομοκρατίας, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον κατάλογο. Αυτό θα ενεργοποιήσει σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, αναφέρει το κείμενο που εγκρίθηκε.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ.

Περεταίρω απομόνωση

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, ως προς τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, οι επαφές της ΕΕ με επίσημους Ρώσους αντιπροσώπους να περιοριστούν στο απολύτως ελάχιστο, καθώς και να κλείσουν και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην ΕΕ που διαδίδουν κρατική προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο.
Το ψήφισμα καλεί ακόμα τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις εργασίες τους για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ να προλαμβάνουν, να διερευνούν και να διώκουν ενεργά κάθε καταστρατήγηση των υφιστάμενων κυρώσεων και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάζουν πιθανά μέτρα κατά των χωρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Πηγή: enikos.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ