Εθνικό Θέατρο: Αναβαθμίζονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στα κτήρια Ziller, Rex και Σικιαρίδειο

Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε πως ένα αίτημα ετών σε σχέση με την αναβάθμιση των υποδομών λειτουργίας και προσβασιμότητας στις κτηριακές εγκαταστάσεις Ziller, Rex, Σικιαρίδειο του οργανισμού δρομολογείται χάρη στις προσπάθειες και τις ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση των κτηρίων-μνημείων, τα οποία διαχειρίζεται το Εθνικό Θέατρο, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς το κοινό.

Η αναβάθμιση των υποδομών των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Θεάτρου προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, τόσο στους θεατές όσο και στους εργαζόμενους της τέχνης, καθολικά προσβάσιμες. Τα κτήρια, μνημεία και ιστορικά τοπόσημα για την Αθήνα, τα οποία έχουν συνδεθεί διαχρονικά με την εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου, αναδεικνύονται και αποδίδονται στην πρωτεύουσα.

Το εμβληματικό κτήριο Ziller επί της Αγίου Κωνσταντίνου, το Κινηματοθέατρο REX με το αρχιτεκτονικό ύφος της Art Deco, που συνδυάζει στοιχεία των αμερικανικών πολυχώρων ψυχαγωγίας, καθώς και το νεοκλασικό κτήριο του «Σικιαριδείου Πολυιατρείου» επί της οδού Φειδίου, συνθέτουν ένα κτηριακό απόθεμα αντάξιο της ιστορίας του Εθνικού Θεάτρου και με ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη -αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική- προβλέπονται εργασίες βελτίωσης των υποδομών στα κτήρια Rex και Σικιαρίδειο με παρεμβάσεις αρχιτεκτονικές και ενεργειακής αναβάθμισης.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ανακαίνιση και αναβάθμιση της «Σκηνής Παπαδάκη» και της «Σκηνής Κοτοπούλη» του Rex και των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού. Και στα τρία κτήρια Ziller, Rex και Σικιαρίδειο, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, αλλά και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου επί της Αγίου Κωνσταντίνου ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1891-1901 με δωρεές Ελλήνων ομογενών του Λονδίνου και χορηγίες από το Δημόσιο Ταμείο, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller και με πρωτοβουλία του βασιλιά Γεωργίου Α’. Σκοπός ήταν να καλυφθεί η ανάγκη μόνιμης θεατρικής σκηνής. Το κτήριο λειτούργησε με προσκλήσεις ως επίσημο Βασιλικό θέατρο μέχρι το 1908. Έκτοτε δόθηκε σε κοινή χρήση και το 1924 μετονομάσθηκε σε Εθνικό Θέατρο.

Το Rex οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1935-1937 με σκοπό να φιλοξενήσει επάλληλες θεατρικές, κινηματογραφικές αίθουσες και να λειτουργήσει ως κέντρο θεαμάτων και ψυχαγωγίας κατά τα δυτικά πρότυπα. Στο ισόγειο του πολυχώρου λειτουργούσε ο κινηματογράφος Rex και στον όροφο το Θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το κτήριο εξαγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1983 και περιήλθε στην κυριότητα του Εθνικού Θεάτρου με την ίδρυσή του ως Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Σικιαρίδειο Πολυιατρείο επί της Φειδίου 5, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πιθανότατα κατά την ίδια περίοδο που ανεγέρθηκαν τα γειτονικά επί της Φειδίου κτήρια της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Ελληνικού Ωδείου, με τα οποία αποτελεί ενιαίο σύνολο. Πρόκειται για νεοκλασικό κτήριο, του οποίου η πίσω πλευρά επικοινωνεί με το Rex.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 7.500.000 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ