NYT: Όλο και πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν – Αν δεν προκύψει κρίση με την Ελλάδα θα τη δημιουργήσει

Ένας πολιτικά απειλούμενος Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του, σε βαθμό που μπορεί να συμβούν «ατυχήματα», ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αν δεν βρει την αφορμή από ένα ατύχημα να δημιουργήσει μια τεχνητή κρίση.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, που κάνει μια ανασκόπηση όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες.

 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προχωρά σε μια «τεχνητή» κρίση με την Ελλάδα, πιεζόμενος από δυο παράγοντες: Τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και τον ανεξέλεγκτο πλέον πληθωρισμό στη χώρα. Και μπορεί κανείς να μην προβλέπει κανονικό πόλεμο, όλοι ανησυχούν για «ατύχημα».

Αρχικά τα άρθρο στηλιτεύει τη στάση Ερντογάν στο δείπνο των 44 ηγετών της Ευρώπης στην Πράγα, όπου ο Ερντογάν διέκοψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για μη ειλικρινείς προθέσεις σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών στο ανατολικό Αιγαίο και παράλληλα ρίχνοντας τα βέλη του και στην ΕΕ κατηγορώντας την ότι τάσσεται υπέρ των μελών της, Ελλάδας και Κύπρου.

 Ακόμα γίνεται αναφορά και στη συνέντευξη Τύπου, όπου ο Τούρκος πρόεδρος ερωτήθηκε αν το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα. «Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει» σημειώνει η εφημερίδα.

Η ανάλυση που κάνουν οι NYT είναι ότι ο Ερντογάν, “καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες πριν από τις εκλογές την άνοιξη, κλιμακώνει από το καλοκαίρι τις απειλές κατά της Ελλάδας, συμμάχου του στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας γλώσσα που συνήθως οι πολιτικοί αφήνουν για τα στρατιωτικά γεράκια και στους υπερεθνικιστές”.

«Αν δεν παρουσιαστεί κρίση, ο Ερντογάν θα τη δημιουργήσει μόνος του»

Το άρθρο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη με ειδίκευση στην Τουρκία, αναφέρει ότι ο Ερντογάν χρειάζεται μια κρίση για να ενισχύσει την ασταθή του θέση μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία. Αν δεν παρουσιαστεί μια τέτοια κρίση, τότε θα την δημιουργήσει εκείνος.

Παράλληλα το άρθρο εστιάζει και στη σύσφιξη σχέσεων Ερντογάν-Πούτιν, τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει κάποιου είδους ανοχή, λόγω των προσπαθειών του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ειδικά στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Αλλά δεν παραβλέπονται γεγονότα όπως το ότι αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, συνεχίζει να παίρνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream και το ότι προέκυψε και η πρόταση Πούτιν για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία, μετά την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία και η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στους NYT μίλησε ο Σινάν Ουλτζέν, διευθυντής του EDAM, ερευνητικού ιδρύματος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος τόνισε:

«Φυσικά υπάρχει μια εκλογική διάσταση στις ενέργειες του Ερντογάν. Υπάρχουν όμως επίσης και βαθιά ριζωμένα προβλήματα που ευνοούν τη χρόνια αστάθεια και τις επικίνδυνες εντάσεις.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά από ανεπίλυτες διμερείς διαφορές», είπε, «και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάθε φορά που ένας πολιτικός στην Άγκυρα ή στην Αθήνα θέλει να αυξήσει τις εντάσεις.

Οι δύο χώρες παραλίγο να μπουν σε πόλεμο τη δεκαετία του 1970 για την εξερεύνηση ενέργειας στο Αιγαίο, το 1995-96 για αμφισβητούμενες αξιώσεις για έναν ακατοίκητο σχηματισμό βράχου στην ανατολική Μεσόγειο και το 2020, ξανά για την εξερεύνηση ενέργειας σε αμφισβητούμενα ύδατα. «Και τώρα είμαστε πάλι σε αυτό», είπε ο Ουλτζέν. «Και γιατί; Λόγω εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Αναφέρομενο στην στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το δημοσίευμα σημειώνει ότι προσπάθησε να φανεί σταθερός χωρίς να κλιμακώσει απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο ότι «οι ηγέτες πρέπει να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν νέα» και ότι είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα αλλά δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός ενώ η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Ακόμα επισημαίνεται ότι και ο Κυριάκος Μητοστάκης «βρίσκεται επίσης σε προεκλογική εκστρατεία, με τις εκλογές να αναμένονται το προσεχές καλοκαίρι, ενώ πιέζεται από το συνεχιζόμενο σκάνδαλο σχετικά με το spyware που έχει τοποθετήθηκε στα τηλέφωνα πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης. Όπως και στην Τουρκία, τίποτα δεν αρέσει στον ελληνικό πατριωτισμό περισσότερο από μια καλή διαμάχη με έναν παλιό εχθρό».

Τέλος το άρθρο αναφέρει και την εκτίμηση του Κωνσταντίνου Φίλη, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές, «προβάλλοντας την Ελλάδα ως βολική εξωτερική απειλή και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια πιθανή κίνηση. εναντίον της Ελλάδας εκ των προτέρων».

Όσο για την Ουάσιγκτον, είπε, λέει στον Ερντογάν: «Σε ευχαριστώ για αυτό που έκανες στην Ουκρανία. Φυσικά δεν έχετε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά εντάξει, είστε σε δύσκολη θέση, στρατηγικά, διπλωματικά, οικονομικά – αλλά μην τολμήσετε να κάνετε κάτι στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο που θα φέρει προβλήματα στο ΝΑΤΟ».

Πιθανότερο, τονίζει ο κ. Φίλης, ο Ερντογάν να στείλει ξανά μετανάστες προς την Ευρώπη ή να ξεκινήσει άλλη ενεργειακή εξερεύνηση σε αμφισβητούμενες περιοχές ανοιχτά της Κύπρου ή της Κρήτης, που προκάλεσαν σχεδόν συγκρούσεις το 2020, ή να αναχαιτίσει ένα ελληνικό πλοίο που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Ουλτζέν επίσης αναφέρει ότι δεν αναμένει ένοπλες συγκρούσεις, αλλά δεν θα εκπλαγεί αν υπάρξουν. «Θα μπορούσε να συμβεί; Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε πλέον, αλλά αν συμβεί, θα είναι μικρής κλίμακας».

Τσαβούσογλου για τους γυμνούς μετανάστες: Ξεδιάντροπο η Ελλάδα να προσπαθεί να φανεί ότι έχει δίκιο

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ