Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας- Θεματοφύλακας και πρεσβευτής της ελληνικής παράδοσης από το 1967
Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1967. Πιστό στο όραμα της πρωτοπόρου της γυναικείας χειραφεσίας και ιδρύτριας του Λυκείου των Ελληνίδων, Καλλιρρόης Παρρέν, το Λ.Ε.Κ έχει σαν στόχο του την διαφύλαξη των ελληνικών παραδόσεων και την ανύψωση και πρόοδο των Ελληνίδων.
Το Λ.Ε.Κ δραστηριοποιείται ενεργά στον τομεα της διδασκαλίας των ελληνικών παραδοσιακών χορών , της έκδοσης βιβλίων λαογραφικού περιεχομένου και της ηχογράφησης ψηφιακών δίσκων παραδοσιακών τραγουδιών. Διαθέτει μόνιμη χορευτική ομάδα και παραδοσιακή χορωδία που πραγματοποιούν παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό με εξαιρετική επιτυχία , καθώς και πλουσιότατη ιματιοθήκη με τοπικές φορεσιές από όλη την επικράτεια.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις ταξιδεύοντας σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αυστρία , η Ουγγαρία, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Γερμανία , το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ρωσία, η Αίγυπτος , οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Επίσης έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει εμφανισθεί στην ελληνική και ξένη τηλεόραση προάγοντας τη γνώση γύρω από τις τοπικές ενδυμασίας , το χορό, το τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.
Για το σύνολο των δραστηριοτήτων του έχει επανειλημμένα βραβευτεί από πολιτειακούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς κι έχει ανταμειφθεί με το σεβασμό και την αναγνώριση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
ΧΟΡΟΣ
Το Λ.Ε.Κ δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της εκμάθησης των παραδοσιακών ελληνικών χορών. Οι χορευτικές ομάδες είναι το κομμάτι εκείνο του Λυκείου των Ελληνίδων που έχει γίνει περισσότερο γνωστό στο ελληνικό και διεθνές κοινό, αφού η πρώτη του χορευτική ομάδα δημιουργήθηκε ταυτόχρονα σχεδόν με την ίδρυση του Λυκείου. Από τότε ωστόσο μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Οι απαιτήσεις έγιναν μεγαλύτερες και η χορευτική παιδεία αρτιότερη. Άρχισαν νέες αισθητικές αναζητήσεις , ενώ παράλληλα η επιτόπια έρευνα αποτέλεσε τη βάση για τον εμπλουτισμό του χορευτικού ρεπερτορίου.
Οπροβληματισμ΄ς πάνω στην πιστότητα των κινητικών μοτίβων με δεδομένη την προσήλωση στη γνησιότητα της ενδυμασίας και αυθεντικότητα των μελωδιών , παράλληλα με την αναζήτηση θεατρικών μορφών αποδεκτών από το σύγχρονο μέσο θεατή οδήγησε στη δημιουργία πραγματικών σύγχρονων ομάδων τέχνης με εξειδικευμένο αντικείμενο τον ελληνικό δημοτικό χορό.
Στο Λ.Ε.Κ εκτός από τα τμήματα ενηλίκων λειτουργεί και παιδικό τμήμα για παιδιά από 5 ετών και πάνω.
Τα τμήματα διδασκαλίας χορού θα λειτουργήσουν με αυστηρή και υπεύθυνη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας των σχετικών με τη λειτουργία φορέων στον τομέα του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
ΧΟΡΩΔΙΑ
Η γυναικεία παραδοσιακή χορωδία του Λ.Ε.Κ αποτελείται από 20 μέλη , τα οποία διδάσκονται τραγούδια από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια προς τα παραδοσιακά ακούσματα.
Η χορωδία συμμετέχει ενεργά στις μεγάλες μουσικοχορευτικές παραγωγές του Λ.Ε.Κ , ενώ παράλληλα παίρνει μέρος σε φεστιβά και διαγωνισμούς , πραγματοποιεί χορωδιακές μουσικές εκδηλώσεις και πρωτότυπα μουσικά αφιερώματα.
Τέλος παίρνει μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομππές και ηχογραφεί ψηφιακούς δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας έχει η κυρία Κατερίνα Παπαδοπούλου.
ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ
Από την αρχή της λειτουργίας του Λ.Ε.Κ βασικό μέλημα των ιδρυτικών του μελών ήταν η δημιουργία μια αξιόλογης ιματιοθήκης τοπικών ενδυμασιών και η προβολή αυτών στο ευρύ κοινό μέσα από τς παραστάσεις της χορευτικής ομάδας του Λυκείου.
Ο πρώτος πυρήνας της ενδυματολογικής συλλογής του Λ.Ε.Κ δημιουργήθηκε το 1970 , όταν το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής την Έφορο Ιματιοθήκης και μετέπειτα Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου , Βικτωρία Καρέλια αποφάσισε να αξιοποιήσει μια χρηματική δωρεά προς το σωματείο, αγοράζοντας έναν μικρό αριθμό αυθεντικών ενδυμασιών. Ακολούθησε ο σταδιακός εμπλουτισμός της ιματιοθήκης τόσο σε αυθεντικές φορεσιές, όσο και με πιστά αντίγραφα αυτών, πάντοτε με την επιμέλεια και υποστήριξη της Βικτώριας Κρέλια. Σήμερα η ιματιοθήκη του Λυκείου περιλαμβάνει φορεσιές από όλο τον ελληνικό ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο, καθώς και από περιοχές εκτός Ελλάδος , που κατοικήθηκαν από ελληνικούς πληθυσμούς. Για τις φορεσιές αυτές το Λύκειο έχει επανειλημμένα βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ του Agrigento της Ιταλίας.
Παράλληλα το 2016 η Βικτωρία Καρέλια παραχώρησε στο Λ.Ε.Κ την προσωπική της μουσειακή συλλογή από αυθεντικές ενδυμασίες , κοσμήματα και εξαρτήματα. Η συλλογή που φέρει έκτοτε σε ένδειξη αναγνώρισης το όνομα της , εκτίθεται στο Εκθεσιακό Χώρο του Λ.Ε.Κ στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
ΣΥΛΛΟΓΗ
Η Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και την επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, Βικτωρία Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή.
Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας 50 χρόνων παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ το όνομα της συλλέκτριας.
Η συλλογή περιλαμβάνει πλήρη ενδυματολογικά σύνολα γυναικεία και ανδρικά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, χρυσοκέντητους επενδυτές, εξαιρετικά δείγματα της τέχνης των τερζήδων, καθώς και κοσμήματα που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών ααλλά αποτελούς αυτόνομο και σημαντικό κομμάτι της συλλογής.