Η καταξιωμένη χορευτική ομάδα ΑΜΕΑ Dagipoli θα ανοίξει το 4ο Διεθνές KDC στην Καλαμάτα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσης του Φεστιβάλ ‘Dance Challenge Καλαμάτας’ και η Οργανωτική Επιτροπή του 4KDC2022 έχει την μεγάλη χαρά και τιμή, να υποδεχτεί φέτος την ομάδα χορού DAGIPOLIS ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (ΑΜΕΑ) για το άνοιγμα της αυλαίας της Τελετής Gala, όπως άλλωστε κάθε χρόνο.


Μερικοί στόχοι της διοργάνωσης του Διεθνούς Kalamata Dance Cup είναι η προώθηση του χορού σε όλες τις μορφές του, αναγνωρίζοντάς τον παγκόσμιο χαρακτήρα του ως τέχνη και ως άθληση, παιδευτικό μέσο και αντικείμενο έρευνας. Η διάδοση του αθλητικού χορού στη Μεσσηνία, η διατήρηση και ενίσχυση διεθνώς του χαρακτηρισμού της Καλαμάτας ως «Πόλη του Χορού», η πολιτιστική ανάταση, εξωστρέφεια και η τουριστική άνοδο, στην περιοχή μας, η κοινωνική ενσωμάτωση, η εξάλειψη διακρίσεων κ.λ.π.


Η καθιερωμένη αυτή παράσταση στο Gala με χορόδραμα ΑΜΕΑ, έχει στόχο να μεταμορφώνει την τέχνη του χορού σε ένα ισχυρό εργαλείο για την άρση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού και ανισότητας μεταφέροντας το μήνυμα της ‘ανθρώπινης ανάγκης’ για την Τέχνη. Λειτουργεί ως μια μικρή γέφυρα που φέρνει τα άτομα με αναπηρίες κοντά στην κοινωνία, και θέτει τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Βοηθάει επίσης στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, της αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Λίγα λόγια για την φετινή μας προσκεκλημένη ομάδα Dagipolis…
Η Dagipoli είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα με εμπνευστή το Γιώργο Χρηστάκη και ο πυρήνας της αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία. Ο χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας, Γιώργος Χρηστάκης, αναδεικνύει μέσα από τις χορογραφίες του, την αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα, την γοητεία που ασκεί η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με διαφορετική μοτορική στα σώματά τους, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό».

Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος.

Στην ολιγόχρονη πορεία της η ομάδα, αναγνωρίσθηκε και καταξιώθηκε από το ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας ισότιμα σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ, ως ομάδα σύγχρονου χορού, χωρίς την υπογράμμιση και την αναφορά στην αναπηρία που ούτως ή άλλως ήταν παραπάνω από εμφανής, παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο 15 παραστάσεις το χρόνο, με συχνότητα μιας παραγωγής περίπου κάθε χρονιά, σε πολύ μεγάλα και σημαντικά θέατρα όπως Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μπενάκη κλπ στην Ελλάδα, αλλά και στο φημισμένο «Teatro Piccolo», στο Μιλάνο της Ιταλίας, και στο «The Kennedy Center», στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., στην Μόσχα της Ρωσίας, στην Κωνσταντινούπολη κλπ.

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι και των δύο φύλων, διαφορετικών ηλικιών με κινητικά, ψυχοκοινωνικά και “μη εμφανή” προβλήματα. Εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι κίνησης, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες “ιδιαιτερότητες” μπορούν απλά να μετουσιωθούν σε τέχνη. Ένα μίγμα από σώματα, ιδεοπλέγματα, από μουσικές συναντήσεις, αλληλεπιδράσεις που ταξιδεύουν και δίνουν χρώμα στην ανθρώπινη υπόσταση.

Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν εστιάζει στην συνθήκη της αναπηρίας, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών.

Είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που εάν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής ανικανότητας.

Το χορόδραμα που θα παρουσιάσει η ομάδα Dagipolis στο 4th INTERNATIONAL KALAMATA DANCE CUP έχει τίτλο: «EXODUS plus», σε σύλληψη-χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη (χορογράφου, χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο), και ιδρυτή της Dagipoli Dance Co. «Για τις μεγάλες εξόδους που περιμένουν, για ότι καταπιέζει και βαραίνει την ανάσα του ανθρώπου, για όλα τα βάρη που σε έμαθαν να κουβαλάς, για ό,τι εγκλωβίζει την καρδιά το νου και το σώμα, για την ελευθερία της ψυχής και του ονείρου»

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου το απόγευμα στο Δημοτικό Κλειστό ‘ΤΕΝΤΑ’ Καλαμάτας, οδός Σφακιανάκη 9.
Περισσότερες πληροφορίες για την ώρα έναρξης καθώς τα υπόλοιπα χοροδράματα στην Τελετή Gala θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

https://bit.ly/2yDSBkQ  YOUTUBE

KALAMATA DANCE CHALLENGE     FACEBOOK

KALAMATA DANCE CUP     INSTAGRAM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ