Λειτουργία καταστημάτων με ωράριο covid: Δεν είναι στην πρόθεση του υπουργείου η μείωση ωραρίου

Τα πάνω κάτω στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς κινδυνεύει να φέρει το ντόμινο που προκαλεί το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος
«Φρένο» από τον υπουργό ανάπτυξης στη πρόταση εμπορικών συλλόγων για ωράριο με μοντέλο κορωνοϊού λόγω της ενεργειακής κρίσης

«Ξεκαθαρίζω δεν είναι στην πρόθεση του υπουργείου η μείωση ωραρίου. Θα δημιουργήσει πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που θα λύσει. Το επίσημο ωράριο είναι κρατική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο ανάπτυξης», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη Θεσσαλονίκη μετά από απόφαση του εμπορικού συλλόγου της πόλης τα εμπορικά καταστήματα αλλάζουν ωράριο.

Θα ανοίγουν στις 10 π.μ. και θα κλείνουν στις 4 μ.μ. τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο. Ενώ την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα κλείνουν στις 7 μ.μ..

Δευτέρα 10:00 έως 16:00, Τετάρτη 10:00 έως 16:00, Σάββατο 10:00 έως 16:00 και Τρίτη 10:00 έως 19:00, Πέμπτη 10:00 έως 19:00, Παρασκευή 10:00 έως 19:00

«Με το μειωμένο ωράριο λειτουργίας που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τα καταστήματα θα λειτουργούν 6 ώρες λιγότερες εβδομαδιαίως αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομήσουν περίπου 15% από το ενεργειακό κόστος μηνιαίως.»

«Ναι μεν αλλά λέει και ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας που ψηφίζει υπέρ του μειωμένου ωραρίου αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση κάτι όμως που έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση», σημείωσε ο Παντελής Φιλιππίδης.

Από την άλλη οι εμποροϋπάλληλοι θέλουν η πρόταση του μειωμένου ωραρίου λειτουργίας να συνοδεύεται με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Ο Απόστολος Πάνας υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολίασε σχετικά: «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απλές και λειτουργικές λύσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, προσπαθεί με τεχνάσματα να μεταφέρει το πρόβλημα στις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Μέχρι στιγμής εμπορικοί σύλλογοι μεγάλων πόλεων της χώρας τηρούν στάση αναμονής με τον υπουργό ανάπτυξης να ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπονται κυρώσεις για όσους καταστηματάρχες ακολουθήσουν μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ έφεραν το σχέδιο «Καλάθι της νοικοκυράς» όπου ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανέφερε: «Αυτό που μπορεί να γίνει και θα γίνει είναι σε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ένα καλάθι που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πενήντα βασικά προϊόντα, το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», σε αυτά τα προϊόντα θα προσπαθήσει κάθε αλυσίδα να κάνει το δυνατόν τις μικρότερες αυξήσεις», με απώτερο σκοπό να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ