Καρκίνος προστάτη: Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο τακτικός έλεγχος

Νέες συστάσεις για τον έλεγχο με PSA από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πως τις σχολιάζει η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία. Τι προσφέρει ο τακτικός έλεγχος. Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει και έως πότε να συνεχίζεται 
Τον προληπτικό έλεγχο όλων των ανδρών για καρκίνο του προστάτη, συνέστησε προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνιστά να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

Σύμφωνα με τις συστάσεις της, ο έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Αν κριθεί απαραίτητο, οι άνδρες πρέπει να εξετάζονται και με ειδική μαγνητική τομογραφία.

 
Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι αναθεωρημένες συστάσεις κρίθηκαν απαραίτητες διότι ένας στου δύο κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκδηλώσει κάποια μορφή καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή του. Στους άνδρες, ο δεύτερος συχνότερος είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Επιπλέον, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα, έως το 2035 ο καρκίνος θα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού, είναι ένα από αυτά.

Η εξέταση PSA και γενικότερα ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του προστάτη έως τώρα δεν γινόταν σε όλο τον πληθυσμό. Αυτό όμως πρέπει πλέον να αλλάξει, σύμφωνα με την Επιτροπή.

διαβάστε αναλυτικά στο oulife.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ