Γενς Στόλτενμπεργκ: Ξεκινά ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τις ετήσιες ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω κλιμακούμενων απειλών για χρήση ατομικών όπλων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας που συμβαίνει κάθε χρόνο, για να διατηρήσουμε την αποτροπή μας ασφαλή και αποτελεσματική», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδουν οι Financial Τimes.

«Οι συγκαλυμμένες πυρηνικές απειλές του προέδρου Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες», συμπλήρωσε. «Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν μπορεί ποτέ να γίνει».

Στην εβδομαδιαία άσκηση «Steadfast Noon» θα συμμετάσχουν 14 μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και αεροσκάφη με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών μαζί με πρόσθετες δυνάμεις, όπως αεροπλάνα πληροφοριών και ανεφοδιασμού. Η εβδομαδιαία άσκηση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι το  προσωπικό και ο εξοπλισμός είναι έτοιμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πούτιν έχει κλιμακώσει τις απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις από τις δυτικές χώρες ότι ένα τέτοιο βήμα θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε για «Αρμαγεδδώνα», εάν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.

Οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένες από καιρό και έχουν σχεδιαστεί για να στείλουν ένα μήνυμα ασφάλειας, είπαν στους Financial Times άτομα που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες. «Παρακολουθούμε στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ