Υπέρταση: Αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Υπέρταση έχουμε όταν υπάρχει αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες και προκαλεί μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα.
Ο επιπολασμός της υπέρτασης αυξάνει με την ηλικία, με κορύφωση για τις γυναίκες τις ηλικίες 55-64 ετών και για τους άνδρες τις ηλικίες 65-74 ετών.
Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, επιταχύνει και τη γήρανση των οστών.
Η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα και τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας που διεξήχθη στις 7-10 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σαν Ντιέγκο.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την υπέρταση σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι μπορεί να συνδέεται με την οστεοπόρωση.
«Κατανοώντας πώς η υπέρταση συμβάλλει στην οστεοπόρωση, μπορεί να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από κατάγματα και χαμηλότερη ποιότητα ζωής» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Maria Hennen, υποψήφια διδάκτορας στη βιοϊατρική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.
Υπέρταση και οστεροπόρωση
Οι ερευνητές σύγκριναν νεαρά ποντίκια στα οποία είχε προκληθεί φαρμακευτικά αυξημένη πίεση (και η ηλικία τους αντιστοιχούσε σε ανθρώπους 20-30 ετών) με γηραιά ποντίκια (με ανθρώπινο ισοδύναμο ηλικίας 47-56 ετών) χωρίς υπέρταση, προκειμένου να εκτιμήσουν την πιθανή σχέση της υπέρτασης με την οστική γήρανση.
Συνολικά μελετήθηκαν τέσσερις ομάδες πειραματόζωων: νεαρά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση και χωρίς υπέρταση και γηραιά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση και χωρίς υπέρταση.
Σε σύγκριση με τα νεαρά ποντίκια χωρίς υπέρταση, τα νεαρά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση είχαν σημαντικές μειώσεις σε όλους τους δείκτες οστικής πυκνότητας και αντοχής (από 18% έως 34%).
«Σε αυτά τα ποντίκια, η παρουσία υπέρτασης σε νεότερη ηλικία ουσιαστικά γερνούσε τα οστά τους κατά 15-25 ανθρώπινα χρόνια» εξηγησε η Elizabeth Maria Hennen.
Η υπέρταση στα νεαρά ποντίκια επηρέαζε τη διαδικασία αναγέννησης των οστών προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης απώλειας οστικού ιστού και της διατήρησης ή της αύξησής του. Συνεπώς τα οστά γίνονταν πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε οστεοπόρωση και κατάγματα.
«Στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε έλεγχο για οστεοπόρωση σε άτομα με υπέρταση» συμπλήρωσε.
Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ανοσολογικών μηχανισμών που παίζουν ρόλο στην υγεία των οστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε νεαρή ηλικία.
Πηγή: American Heart Association, tromaktiko.gr