Βασίλισσα Ελισάβετ: Η λίστα των καλεσμένων στην κηδεία – Ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Όλο το παρασκήνιο με την κηδεία της Ελισάβετ. Ποιος πολιτικός θύμωσε που δεν τον κάλεσαν και ποιος γαλαζοαίματος συναντά εμπόδια. Ποιοι έφαγαν πόρτα.

Η λίστα καλεσμένων στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ περιλαμβάνει δεκάδες ηγέτες αλλά αφήνει και κάποιους εκτός. Οι ισχυρότεροι άνδρες και γυναίκες του πλανήτη αγωνίζονται για τις θέσεις στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα, εν μέσω περιορισμών στο ποιος μπορεί να ενταχθεί στην εκκλησία των 2.000 ατόμων που θα πουν το τελευταίο αντίο στην μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 ετών την περασμένη Πέμπτη. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συμμετάσχουν στην τελετή μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και βασιλιάδες, αλλά δεν υπάρχει πρόσκληση για τον Πούτιν… Ενώ, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ζητηθεί να αποχωρήσουν ο Σεΐχης Μακτούμ του Ντουμπάι ή ο Σι Τζινπίνγκ.

Παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν και ο πρωθυπουργός της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου θα μεταβούν στο Λονδίνο. Αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον σύμμαχό του, τον Λευκορώσο Αλεξάντρ Λουκασένκο “έφαγαν” πόρτα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Η Min Aung Hlaing από τη Μιανμάρ επίσης δεν θα βρίσκεται στη λίστα. Δεν έχουν γίνει διευκρινίσεις για τον Bashar al-Assad της Συρίας ή τον Kim Jong-un της Βόρειας Κορέας – αν και είναι πολύ απίθανο να μπουν στη λίστα των καλεσμένων. Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί δεν θα παραστεί, αλλά θα προσκληθεί ένας πρεσβευτής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Dailymail.

Οι προσκλήσεις για την κηδεία της βασίλισσας δεν έχουν σταλεί στη Μόσχα, τη Λευκορωσία και τη Μιανμάρ, ενώ το Ιράν θα εκπροσωπείται μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών, ανέφεραν πηγές του Whitehall.

Δεν πιστεύεται ότι o πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, θα κάνει αυτό το ταξίδι, καθώς ο πόλεμος μαίνεται.

Κορυφαίες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Βρετανίας πρόκειται να παρευρεθούν στην κηδεία, συμπεριλαμβανομένης της Λιζ Τρας και όλων των εν ζωή προκατόχων της. Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες και αρχηγοί κρατών αναμένεται να προσκληθούν στη λειτουργία – η πρώτη πλήρης Κρατική κηδεία που έχει φιλοξενήσει η Βρετανία από τότε που πέθανε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Οι προσκλήσεις περιορίζονται σε μία ανά VIP συν τη σύζυγο ή τον σύζυγο, αν έχουν. Αρκετοί μάλιστα θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία προς το αβαείο αντί για κρατικές λιμουζίνες ή άμαξες.

Όλοι οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Ευρώπης, καθώς και ανήλικοι βασιλιάδες από την γηραιά ήπειρο που σχετίζονται με την Αυτή Μεγαλειότητα και τον Πρίγκιπα Φίλιππο, θα είναι εκεί, όπως ο Βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Felipe VI και η βασίλισσα Letizia της Ισπανίας, ο βασιλιάς Harald V και η βασίλισσα Sonja της Νορβηγίας και ο πρίγκιπας Albert II και η πριγκίπισσα Charlene του Μονακό.’

Εκτός Ευρώπης, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Naruhito θα ταξιδέψει στο Λονδίνο μαζί με την αυτοκράτειρα Masako και τον πρωθυπουργό Fumio Kishida.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε χθες την παρουσία του. Από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά κράτη του πλανήτη, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι και ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Οι προσκλήσεις σε άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων πρώην αρχηγών κρατών, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Αυτό σημαίνει ότι οι Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να παρευρεθούν.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ