ΑΠΘ: Ένταση και αμφιλεγόμενες πρακτικές αστυνομικών. Οι μαρτυρίες, τα βίντεο και η θέση της ΕΛ.ΑΣ.

Εικόνες έντασης και αμφιλεγόμενες πρακτικές από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώθηκαν, για ακόμη μία φορά, στη Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), σύμφωνα με μαρτυρίες, καταγγελίες και βίντεο. Τα πλάνα που έχουν έρθει στο «φως» προκαλούν σίγουρα ερωτήματα, ενώ οι περιγραφές ανθρώπων για αστυνομική αυθαιρεσία είναι -ξανά- αρκετές.

 

 
Τα ξημερώματα του Σαββάτου στο ΑΠΘ και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία -στην οποία δεν παρευρίσκονταν μόνο άτομα που «επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ», αλλά και παρέες, οικογένειες με παιδιά, άτομα με κινητικά προβλήματα- σημειώθηκαν εντάσεις και επεισόδια.

Aσφάλεια αυτοκινήτου από 5€/μήνα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Όπως έχει γίνει γνωστό από τοπικά μέσα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, δυνάμεις των ΜΑΤ φέρονται να έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με ομάδα ατόμων που φέρεται να συμμετείχαν στη συναυλία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το voria.gr, περίπου 20 άτομα που αποσπάστηκαν από τη συναυλία φαίνεται πέταξαν πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη στη ΣΘΕ.

 

Λόγω της χρήσης χημικών προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στον χώρο όπου διεξαγόταν η συναυλία και πλήθος κόσμου μετακινήθηκε προς την Εγνατία, καθώς η κατάσταση ήταν αποπνικτική. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, με τους δρόμους να θυμίζουν πεδίο μάχης, καθώς διαδηλωτές και ΕΛ.ΑΣ. συγκρούονταν για παραπάνω από δύο ώρες στους δρόμους της πόλης.

  
Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες
 

Χαρακτηριστικά, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο thesstoday.gr ότι άνθρωποι με κρίσεις πανικού και σε αμαξίδια δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ άλλοι κινδύνεψαν να χάσουν τις αισθήσεις τους.

 

«Ακούγαμε γύρω μας τον ήχο από τις ρίψεις κρότου λάμψης, κλάματα παιδιών, συναγερμούς αυτοκινήτων και τον Θανάση να τραγουδάει σε ένα σκηνικό γεμάτο δακρυγόνα. Ζήσαμε αδιανόητα πράγματα. Βλέπαμε άλλα παιδιά να σκαρφαλώνουν να βγουν από τα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν», περιγράφουν συγκεκριμένα -όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο.

 «Για πρώτη φορά είδα να πετάνε δακρυγόνα σε κόσμο που απαρτίζεται από παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ»
 

Πολλές είναι και οι μαρτυρίες που δημοσιεύουν χρήστες στο Twitter, με τα βίντεο που ανεβάζουν να «μαρτυρούν» σκληρές σκηνές βίας. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα όργανα του (παρα)κράτους να πετάνε δακρυγόνα σε κόσμο που απαρτίζεται από παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και τουρίστες» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανάρτηση

«Ρίξανε χημικά στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου χωρίς να προηγηθεί τίποτα», αναφέρεται σε άλλο tweet.

«Τα ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη ανάμεσα σε 5.000 ανθρώπους με ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής», γράφει άλλος χρήστης.

«Αυτοί που λένε “μα έριξαν αυγά και μπουκάλια στα ΜΑΤ” να μας πούνε τι δουλειά είχαν τα ΜΑΤ σε μια συναυλία με 5.000 κόσμο», γράφει άλλος.

Οι σφοδρές αντιδράσεις
 

Ερωτήματα για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στα γρασίδια της φιλοσοφικής του ΑΠΘ θέτει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

 

«Οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι παράλογες ξεκάθαρα. Με όλα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό στο ΑΠΘ -με τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι- κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν άδεια να πραγματοποιηθεί μια συναυλία και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να αφήσουν τις διμοιρίες μέσα» ανέφερε στο thesstoday.gr ο κ. Τσαϊρίδης και υποστήριξε ότι «ήταν δεδομένο ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν αυτή και δυστυχώς τα επεισόδια που ξεκίνησαν από μέσα από το ΑΠΘ επεκτάθηκαν και στο κέντρο της πόλης».

 

Όπως υπογράμμισε έπειτα ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, «η λογική επιτάσσει: ή να γινόταν η συναυλία και να έφευγαν οι αστυνομικές δυνάμεις, ή να μη γινόταν η συναυλία και να παρέμεναν μέσα στους χώρους του campus, όπως κάνουν εδώ και πόσους μήνες».

 

Τέλος, είπε ότι «αυτοί που αποφάσισαν πρέπει να μας πουν εν τέλει ποια ήταν τα κριτήριά τους που έλαβαν αυτή την απόφαση -να αφήσουν τη συναυλία με τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα- όπου τα αποτελέσματα, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν τους δικαιώνουν».

 

Σε αιχμηρές αντιδράσεις για τα όσα σημειώθηκαν προχώρησαν και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Ειδικότερα, εναντίον της κυβέρνησης στρέφονται ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΚΚΕ, με ανακοινώσεις για τα επεισόδια.

 

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Όπως προσθέτει, «Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους. Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους».

 

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες», τονίζει από πλευράς του το ΚΚΕ και προσθέτει:

 

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο – σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης».

  

«Απρόκλητη, δολοφονική επίθεση από τα ΜΑΤ δέχθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι που βρέθηκαν χθες το βράδυ στο ΑΠΘ στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

 

Όπως καταγγέλλει, «οι δυνάμεις καταστολής πέταξαν πλήθος χημικών, δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης στο συγκεντρωμένο κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να διαφύγει, ενώ στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την ‘Αύρα’ να καταβρέχει όπου βρει τον κόσμο, και αστυνομικούς να επιτίθενται για άλλη μία φορά και να παρεμποδίζουν και δημοσιογράφους».

 

Σύμφωνα με τον κ. Κριθαρίδη, «είναι σαφές πως το καθεστώς της Μητσοτάκης Α.Ε. που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, επιλέγει αυτή την στρατηγική της έντασης. Είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνο, εγκληματικό και δολοφονικό, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, μαζί με την υπουργό Παιδείας και τον πολιτευτή πρύτανη, να δίνουν εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν μια τόσο μεγάλη συναυλία και σε ένα μέρος όπου ξέρουν πως δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι διαφυγής. Καταγγέλλουμε αυτή τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε νέους – ως επί το πλείστον – ανθρώπους και απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτή η εγκληματική και επικίνδυνη πολιτική του καθεστώτος».

 

«ΜΑΤ γέμισαν με δακρυγόνα το ΑΠΘ, σε συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου με 6Κ κοινό», γράφει σε ανάρτησή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για «κλιμάκωση της αστυνομικής καταστολής» ασκεί και η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ζητά να μείνει η αστυνομία έξω από τα Πανεπιστήμια.

 

«Οι τελευταίοι σπασμοί του καθεστώτος Μητσοτάκη πριν την εκκωφαντική του κατάρρευση, θα είναι οι πιο επικίνδυνοι. Αυτό φάνηκε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στη μεγάλη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, με τα ΜΑΤ να επιτίθενται με μανία στο πλήθος χιλιάδων νέων», αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενσυνείδητα έθεσε σε κίνδυνο ζωές νέων ανθρώπων, ακόμη και μικρών παιδιών που ήταν στη συναυλία με τους γονείς τους».

 

Δηλώνει ότι «η κλιμάκωση της αστυνομικής καταστολής φανερώνει την απόφαση του καθεστώτος Μητσοτάκη, να παροξύνει την πολιτική ένταση για να συσπειρώσει την ακροδεξιά και να υπονομεύσει την ομαλή πορεία προς τις εκλογές». Γι’ αυτό, αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, «πρέπει να φύγουν το συντομότερο, πριν καταντήσουν κυβέρνηση αίματος» και καταλήγει: «Η απάντηση στους δρόμους του αγώνα. Έξω η Αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Κάτω τα χέρια από τη Νεολαία. Να φύγουν. Εκλογές».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ