Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας: Ποιους διακόπτες πρέπει να κλείνουμε μέσα στο σπίτι
Ο ενεργειακός πόλεμος με τη Ρωσία έχει ξεκινήσει. Η ΕΕ ετοιμάζει τα όπλα της ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Πολλά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.
Για να το αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια υπάρχουν κάποιοι τρόποι, οι οποίοι κοστίζουν μεν, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα έχουν οφέλη για τα νοικοκυριά. Κι αυτοί είναι οι παρεμβάσεις τόσο στο κτιριακό κέλυφος των ακινήτων ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις ενεργειακές απώλειες, στο θέμα της ψύξης και της θέρμανσης, όσο και σε κάποιες συμπεριφορές να αλλάξουμε ως προς το πως διαχειριζόμαστε τις συσκευές στο σπίτι μας.
Παράδειγμα: όσες συσκευές δεν τις χρησιμοποιείται καθημερινά να μην τις αφήνεται στο stand by γιατί κι εκεί καταναλώνουν ενέργεια. Ό,τι είναι στην πρίζα καίει. Θα πρέπει οι συσκευές είτε αν υπάρχουν διακόπτες να τους κλείνουμε ή να βγάζουμε από την πρίζα π.χ. πλυντήριο, σίδερο, τηλεόρταση, στερεοφωνικά. Οι συσκευές που είναι πιο ενεργοβόρες όπως ο θερμοσίφωνας.
Άλλος τρόπος είναι να προσέχουμε πως χειριζόμαστε τις πόρτες και τα παράθυρα στο σπίτι. Θέλουμε να αερίζεται το σπίτι αλλά προνοούμε, ούτως ώστε να μην αλλάζει πλήρως το θερμοκρασιακό προφίλ του διαμερίσματος, γιατί μετά θα πρέπει να καταναλώσουμε ενέργεια σε ένα επίπεδο άνεσης” ο πολιτικός μηχανικός του Εξοικονομώ, κ. Κοντονής.
Επίσης, οι συσκευές που προσφέρουν ψύξη – θέρμανση θα πρέπει να μην ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες σε ακραίες θερμοκρασίες.
Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, υπογράμμισε ότι δεν καλύπτει το 100%, και ότι θα πρέπει ο δικαιούχος να βάζει το… χέρι στην τσέπη, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ενώ η αύξηση του κόστους των υλικών εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό του έργου.
Δείτε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή “Τώρα μαζί” και για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο έως το 2030.