Άφταστες οι τιμές σε καυσόξυλα και πέλλετ: Λίστες αναμονής για την προμήθειά τους

Η εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ρεύμα έχουν φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές και δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που στρέφονται σε άλλους τρόπους θέρμανσης όπως τα τζάκια και οι σόμπες.
Από νωρίς ξεκίνησε φέτος η αγορά καυσόξυλων. είναι χαρακτηριστικό ότι οι λίστες αναμονής, ξεκινούν από τις δέκα ημέρες και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον έναν μήνα.

Ο Γιώργος Κασκαλίδης, έμπορος καυσόξυλων σχολιάζει: «Και οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει και δίνουμε στον κόσμο ξύλα αλλά και σε μεγαλύτερη ποσότητα».

Σε σύγκριση με πέρυσι όμως οι τιμές έχουν αυξηθεί από 20% έως 35%. Τέτοια εποχή το 2021, το κυβικό πωλούταν έως 120 ευρώ (100-120) ενώ φέτος ξεκινά από τα 120 και φθάνει μέχρι και τα 160 ευρώ. Είδος πολυτελείας έχει γίνει και το πέλλετ, που φέτος το βρίσκουμε 30% ακριβότερο.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης πρόεδρος Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η Βουλγαρία έκλεισε, έκλεισε, κατά 95%. Η Αλβανία έκλεισε, Σερβία, Ρουμανία όλα αυτά κλείσανε. Έτσι; Έκλεισε η Ελλάδα. Και αυτό που έρχεται στην Αθήνα είναι πανάκριβο. Εδώ θα έρθω και θα κόψω κλαδάκια να φτιάξω σόμπα δικιά μου. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι πως θα ζεσταθούν; Είμαστε σε αδιέξοδο».

Παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων και πέλλετ προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πλαφόν στην λιανική τιμή πώλησης του αλλά θέλουμε το πλαφόν να είναι σε εκείνο το σημείο δεν θα προκαλέσει μαύρη αγορά και έλλειψη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Θα ζεσταθούν με δωρεάν καυσόξυλα

Κουβάλησαν ξύλα στα χέρια, μάζεψαν μεγάλα κλαδιά, έσυραν κομμένους κορμούς.

Κάτοικοι του Ζωγράφου, γεμίσαν τα πορτ μπαγκαζ με δωρεάν καυσόξυλα. Μια πρωτοβουλία του δήμου για να καταφέρουν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ο Ηλίας Παπαδημητρόπουλος στοιβάζει τα δωρεάν ξύλα που κατάφερε να πάρει με το αυτοκίνητο στην αποθήκη του σπιτιού. Στα 55, του έχει μείνει άνεργος και ψάχνει τρόπους για να μην παγώσει τον χειμώνα.

Η Παρασκευή Χαλαρη, κάτοικος Ζωγράφου, άνεργη σχολίασε: «Η θέρμανση που έχουμε είναι αυτά τα ξύλα, τίποτα άλλο και κάποιες σόμπες που θα είναι φέτος πολύ δύσκολο στο ρεύμα.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσέλευση των πολιτών και τις δύο ημέρες που ο Δήμος Ζωγράφου μοίρασε δωρεάν καυσόξυλα.

Μοντέλο ηλεκτρισμού στα υγρά καύσιμα
Το μοντέλο αυτό θα περιλαμβάνει: φορολόγηση πετρελαϊκών εταιρειών στο 33%, επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης όλο τον χειμώνα (0,25 ευρώ το λίτρο) και διατήρηση επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης (0,15 ευρώ το λίτρο)

Παρέμβαση της κυβέρνησης με επιδότηση στο diesel κίνησης
Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποδεικνύεται το diesel κίνησης, η τιμή του οποίου καλπάζει πραγματικά και σε πραγματικές συνθήκες ξεπερνάει κατά πολύ αυτή της βενζίνης.

Το πρόβλημα αναμένεται να μεγιστοποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου και αυτό διότι, εκτός απροόπτου πάντα, θα σταματήσει η επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο που υπάρχει οριζόντια την αντλία.

Βέβαια υπάρχουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση να συνεχιστεί η επιδότηση για όσο διάστημα παραμένει σε αυτά τα επίπεδα η τιμή του diesel κίνησης

Για το φυσικό αέριο προβλέπεται: κλιμακωτή επιδότηση και απορρόφηση ως και 80% της επιβάρυνσης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ