Συμμαχία Γαλλίας – Γερμανίας για ανταλλαγή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος

Συμμαχία Γαλλίας και Γερμανίας. Ανταλλαγή αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Εμανουέλ Μακρόν για ενεργειακή κρίση: Είμαστε σε πόλεμο

Είμαστε σε πόλεμο, είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι “αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να βρούμε άμεσα εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού”. 

Η ενέργεια είναι ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η Ρωσία και πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε σε θέση να μπορούμε να παράγουμε πιο γρήγορα ενέργεια από εναλλακτικές πηγές, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε μηχανισμούς για την ευρωπαική αλληλεγγύη σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό και επιθυμεί η Ευρώπη να είναι σε θέση να αγοράζει φυσικό αέριο για όλες τις χώρες μέλη.
 
Η Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία, η οποία με τη σειρά της θα είναι σε θέση να προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, εάν η ενεργειακή κρίση το απαιτήσει αυτό το χειμώνα. Αυτό ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου για την ενεργειακή κρίση.

“Θα ολοκληρώσουμε τις συνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε φυσικό αέριο στη Γερμανία (…) αν υπάρξει ανάγκη για αλληλεγγύη” και εκείνη “θα είναι σε θέση να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και να μας τη μεταφέρει σε καταστάσεις αιχμής της ζήτησης”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στους εκπροσώπους του Τύπου, μετά από τηλεδιάσκεψη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, δήλωσε ότι ”τάσσεται υπέρ των μέτρων αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Είμαστε υπέρ των κοινών πρακτικών αγοράς φυσικού αερίου, οι οποίες θα επιτρέψουν την αγορά σε χαμηλότερες τιμές”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Εάν η Επιτροπή αποφάσιζε να θέσει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζεται από τους αγωγούς της Ρωσίας, η Γαλλία θα υποστήριζε ένα τέτοιο μέτρο.

Όσον αφορά τα ενεργειακά πλεονάσματα, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι υπέρ ενός “ευρωπαϊκού μηχανισμού συνεισφοράς”.

“Θα πρέπει να ζητηθεί μια συνεισφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο (τους παράγοντες της αγοράς), η οποία θα επιστρέφεται στα κράτη μέλη”, εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν. ”Υπάρχει γαλλογερμανική σύγκλιση σε αυτό το θέμα”, τόνισε.
 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντά στον Πούτιν: Θα αποτύχει – Οι τέσσερις προτάσεις της EE

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ