Ο πρόεδρος του Ιράν αποχώρησε από συνέντευξη επειδή η δημοσιογράφος δεν φόρεσε μαντίλα

Κύμα οργής σαρώνει το Ιράν μετά τον θάνατο μιας 22χρονης που είχε συλληφθεί από τη λεγόμενη Αστυνομία Ηθών της Τεχεράνης, επειδή δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να κρύψει καλά το μαλλί της.

Όπως αναφέρει η Βρετανο-ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ σε ανάρτησή της στο Twitter, είχε κανονίσει συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προκειμένου να τον ρωτήσει για τον θάνατο της 22χρονης, αλλά και για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η δημοσιογράφος σημειώνει πως θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους.  

«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», αναφέρει.Η δημοσιογράφος αρνήθηκε ευγενικά, όπως αναφέρει: «Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν».

 «Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», προσθέτει η κ. Αμανπούρ.

«Και πάλι, είπα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα», τονίζει.

Κλείνοντας, η δημοσιογράφος αναφέρει: «Και έτσι φύγαμε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, θα ήταν μια σημαντική στιγμή για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσί».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ