Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας συνεργάζεται  με άλλους πολιτιστικούς φορείς & στηρίζει τις δράσεις τους

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας επανακάμπτει και ξεκινάει δυναμικά τη θεατρική της δραστηριότητα, μετά από δύο χρόνια Πανδημίας, η οποία δημιούργησε πολλά προβλήματα ακόμα και στον Πολιτισμό.  Επειδή πιστεύει  βαθιά στη εξωστρέφεια, συνεργάζεται  με άλλους πολιτιστικούς φορείς και στηρίζει τις δράσεις τους. Παρουσιάζει λοιπόν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, υπό την Αιγίδα της, δύο αξιόλογες και καινοτόμες παραστάσεις.

Α. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 8.30, στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής, Ευριπίδου 2 , η νέα κουκλοπαίκτρια Νικολέτα Βασιλοπούλου παρουσιάζει την παράσταση κουκλοθέατρου και χάρτινου θεάτρου για μεγάλα παιδιά και ενήλικες που έχει τον τίτλο «ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ».

Πρόκειται για μια σύνθεση που βασίζεται σε τρία διαφορετικά έργα. Το Δημοτικό τραγούδι «Ο κυρ Βοριάς παράγγειλε», το ποίημα του Βιζυηνού «Το ναυτόπουλο» και το τραγούδι  του Σταύρου Δάλκου «Θαλασσινό Επιτύμβιο

Η ταλαντούχα νέα δημιουργός συνθέτει τρία έργα και δημιουργεί μια ενιαία συγκλονιστική ιστορία, στην οποία περιγράφει με ιδιαίτερη ευαισθησία και φαντασία μια θαλασσινή συγκινητική  ιστορία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια: «Ο Βοριάς καλεί ναυτόπουλα και εκείνα ανταποκρίνονται. Συνέπεια είναι ο χαμός, και από τον χαμό ο θρήνος. Μια Μάνα αρχίζει το νοητό ταξίδι της αναζήτησης… Της αναζήτησης του γιου της. Κι αν το ταξίδι έγινε, ο προορισμός ποιος ήταν;… Η πρόκληση με πρόκληση νικιέται ».

Η παράσταση δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου «Σχεδιασμού, κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής μαριονέτας» του Στάθη Μαρκόπουλου, από το κουκλοθέατρο «Αγιούσαγια».

Οι Συντελεστές είναι:

Εμψύχωση / δραματουργία: Νικολέτα Βασιλοπούλου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στάθης Μαρκόπουλος

Σκηνογραφία / κατασκευές / καλλιτεχνική επιμέλεια: Νικολέτα Βασιλοπούλου, Στάθης Μαρκόπουλος

Σύλληψη / ιδέα: Νικολέτα Βασιλοπούλου, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος

Τραγούδι (Θαλασσινό Επιτύμβιο): Σταύρος Δάλκος.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Β. Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30, στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης Το Θέατρο «Εκστάν» παρουσιάζει την τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με μια πρωτόγνωρη καινοτομία για τα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Ολόκληρο το έργο θα ακουστεί στα Αρχαία Ελληνικά,  με υπέρτιτλους στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, και την Αγγλική. Αυτή η επιλογή του Θεάτρου «Εκστάν» για το θεατρικό κοινό, είναι ένα απτό δείγμα σεβασμού και τιμής, στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η αρχαία τραγωδία στη διαμόρφωση  συνείδησης στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Την παράσταση συνδιοργανώνουν η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, και η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας με την Στήριξη του Δήμου Μεσσήνης.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον πολύπειρο σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιάννη Σταματίου τον οποίο θα απολαύσουμε στον ρόλο του Κρέοντα, σε έναν θίασο δεκατριών (13) ηθοποιών.

Η είσοδος για την παράσταση  είναι ελεύθερη.

Μετακίνηση θεατών με πούλμαν από Καλαμάτα με κόστος 5 ευρώ / άτομο

Κλείσιμο θέσης εγκαίρως στο τηλέφωνο 6977437279

                          Η παράσταση

Η «Αντιγόνη» του θεάτρου «Εκστάν», ουσιαστικά διανύει την τέταρτη σεζόν της διαδρομής της. Έχει γίνει γνωστή για την επιτυχημένη σύνδεση της με την αρχαία ελληνική γλώσσα, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες που καταφέρνουν να έχουν άμεση απήχηση στο κοινό, να συγκινούν και να αποκαλύπτουν την ουσία του έργου: «Την αναζήτηση και τη βασανιστική αίσθηση του πράττειν το δίκαιο, την άρνηση στον τρόμο και τη βία της εξουσίας, το παιχνίδι με το πεπρωμένο».

Ιδιαίτερο γεγονός όσον αφορά στην παράσταση, αποτελεί η αποδοχή και επιβράβευση της συγκεκριμένης πρακτικής – σκηνοθεσίας και λόγου – από το σύνολο των θεατών. Ο υπερτιτλισμός στη σύγχρονη ελληνική και την αγγλική αφαιρεί κάθε εμπόδιο στην κατανόηση της γλώσσας της αρχαίας τραγωδίας, και διευκολύνει παράλληλα τους ξένους που επιθυμούν να βιώσουν  την «Αντιγόνη» στη γλώσσα που γράφτηκε και παίχτηκε στην αρχαιότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία:                                       Γιάννης Σταματίου

Βοηθός Σκηνοθέτη                            Ελένη  Καταλιακού

Σκηνικά – Κοστούμια                        Μπέτυ Λυρίτη

Μουσική                                            Χρίστος Θεσσαλονικεύς

Ήχος – Φωτισμοί                              Πασχάλης Τσέρνας

Παίζει Αρχαία Λύρα:                         Χρίστος Θεσσαλονικεύς

Φωτογραφία:                                    Τούλα Ροδοπούλου

Επικοινωνία:                                     Ελένη Παπαχριστοπούλου

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής                Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Παραγωγή:                                         Θέατρο Εκστάν

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

 (Με σειρά εμφάνισης)

Λουκία Λαγού……………………………… Αντιγόνη

Αντριάνα Τσαγγάρη…………………… Ισμήνη

Γιάννης Σταματίου………………………. Κρέων

Γιώργος Φώσκολος……………………. Φύλακας

Μάριος Τσαμαντιώτης……………….. Αίμων

Χρήστος Κοντογιάννης……………… Τειρεσίας

Παναγιώτης Ξανθόπουλος………… Αγγελιαφόρος

Ντομένικα Ρέγκου………………………. Ευρυδίκη

Άγγελος Φώσκολος……………………. Παιδί που συνοδεύει τον Τειρεσία

Γιάννης Σβίγκος………………………….. Εξάγγελος

Χορός:  Κορυφαίοι Γιάννης Νικολόπουλος, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Μέλη: Ανδρέας Σταθογιαννόπουλος, Μάριος Τσαμαντιώτης, Χρήστος Κοντογιάννης, Χρίστος  Θεσσαλονικεύς

Παίζει Αρχαία Λύρα…………………….. Χρίστος Θεσσαλονικεύς

Υποστήριξη : Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ