Κρίση ημικρανίας: Οι κινήσεις για άμεση ανακούφιση χωρίς φάρμακα

Μια κρίση ημικρανίας θα «χτυπήσει» μάλλον απροειδοποίητα και δεν είναι λίγα τα άτομα που θα βρεθούν απροετοίμαστα, χωρίς τα πολύτιμα φάρμακα για την ανακούφιση από την ανυπόφορη κεφαλαλγία. Ακόμη και έτσι να συμβεί ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις δεν λείπουν. Το κυριότερο που απαιτείται είναι η… χαλάρωση.

Η γλώσσα μας δεν εξυπηρετεί ακριβώς την απόδοση της στρατηγικής CHILL (=χαλάρωσε), ένα ακρωνύμιο από τις λέξεις Cold (κρύο), Heat (θερμότητα), Inhale (εισπνοή), Liquids (υγρά) και Lights Out (σκοτάδι) που προδιαθέτουν τρόπον τινά για τις πέντε σωτήριες κινήσεις αντιμετώπισης της ημικρανίας όταν τα αναλγητικά φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα.

Έτσι, όταν η έναρξη μιας κρίσης προκαλέσει εξάντληση, δυσκολία στη σκέψη, συναισθηματική φόρτιση, άγχος ή ακόμη και συμπτώματα από την όραση, την ομιλία ή την κίνηση (αύρα ημικρανίας), μην ενδώσετε στον πανικό και θυμηθείτε τη μέθοδο CHILL. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορείτε να αλλάξετε σειρά στα βήματα, αρκεί μόνο να δράσετε το ταχύτερο δυνατό.

Κρύο (Cold)
Μια παγοκύστη ή μια σακούλα με πάγο, ακόμα και ένα κρύο κουτάκι αναψυκτικού από τον αυτόματο πωλητή μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο, αποτρέποντας τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που πυροδοτεί το άλγος. Προσοχή: ποτέ τον πάγο σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Θερμότητα (Heat)
Για κάποιους η θερμότητα αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη αν και συνήθως, εξηγεί ο καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Goldberg Migraine Program του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Δρ Andrew Charles, είναι η φάση της κρίσης που θα υποδείξει την επιλογή ανακούφισης από το κρύο (κυρίως όταν ο πόνος εντοπίζεται στο κεφάλι) είτε από τη ζέστη (όταν εντοπίζεται στον αυχένα). Ο ειδικός συμβουλεύει: «ζεστάνετε τα χέρια και τα πόδια σας για να διατηρήσετε τη ροή του αίματος. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από το ζεστό νερό μέχρι να επανέλθει η υψηλή θερμοκρασία τους».

 Εισπνοή (Inhale)
Εισπνεύστε καθαρό αέρα. Μετρήστε ως το 8 κατά την εισπνοή και αντίστοιχα ως το 8 κατά την αργή εκπνοή. Επαναλάβετε 10 φορές και επιστρέψτε στο σώμα σας να χαλαρώσει φυσικά.

Υγρά (Liquids)
Προσπαθήστε να πιείτε τουλάχιστον μισό λίτρο νερό -όσο ένα μπουκαλάκι- καθώς υπάρχουν πιθανότητες να έχετε αφυδατωθεί, κατάσταση που πυροδοτεί κρίσεις ημικρανίας. Τα ενεργειακά ποτά αποτελούν μια εναλλακτική σε περίπτωση που δεν υπάρχει εύκαιρο νερό, όχι όμως και τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη που προωθεί την αφυδάτωση. Η Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας προτείνει την πρόσληψη καφεΐνης μόνο ως θεραπεία οξέος επεισοδίου ημικρανίας και όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε το σκέτο νερό και, αν επιλέξετε άλλο ποτό, ίσως πρέπει να προκρίνετε ένα τσάι μέντας ή ανθρακούχο νερό που καταπραΰνουν το στομάχι.

Σκοτάδι (Lights Out)
Δεδομένου ότι η καταφυγή σε ένα σκοτεινό δωμάτιο δεν θα προσφέρεται πάντα ως λύση προστασίας, η κάλυψη των ματιών από το φως μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα, ιδίως για άτομα με οπτική ημικρανία και συμπτώματα όπως φωτοφοβία ή φωτοευαισθησία, κοινά συμπτώματα της κεφαλαλγίας. Εξοπλιστείτε με ένα ζευγάρι καλών γυαλιών ηλίου.

 
Πηγή: ygeiamou.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ