Επιχείρηση διάσωσης περίπου 80 μεταναστών στη Ρόδο

Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν ενημερώθηκε για ένα σκάφος γεμάτο παράνομους μετανάστες που αντιμετώπιζε προβλήματα ανοιχτά της Ρόδου.

Στην περιοχή, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λιμενικό, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης, είχαν περισυλλεγεί σώοι 29 άνθρωποι, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου 80 άτομα.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

Την επιχείρηση που διεξήχθη σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Αντέδρασε η Τουρκία για τη διάσωση νότια της Ρόδου – Αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία
Η επιχείρηση διάσωσης του ελληνικού Λιμενικού νότια της Ρόδου, αξιοποιήθηκε από την Άγκυρα προκειμένου να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία σε αυτήν τη θαλάσσια περιοχή, εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ.

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, εκδίδοντας κι αυτή αντί ΝΟΤΑΜ, ακυρώνοντας την τουρκική οδηγία.

Την επίμονη ρητορική της Τουρκίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην περιοχή που γίνεται η έρευνα και η διάσωση αυτή την στιγμή έχουν πλεύσει και 2 τουρκικές ακταιωροί.

Ωστόσο, κανένα από τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονται στην έρευνα και στην διάσωση δεν λαμβάνει οδηγίες από τουρκικά σκάφη και είναι συντονισμένα με το Ελληνικό  Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Πηγή: megatv.com

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ