Είναι όλα τα φρούτα vegan;

Ολοένα και περισσότερα σουπερμάρκετ, ιδιαιτέρως του εξωτερικού, πωλούν πλέον λεμόνια και και άλλα φρούτα, τα οποία μοιάζουν με ψεύτικα. Δεν είναι όμως. Είναι αληθινά και εκτός από ιδανικό σχήμα, διαθέτουν μια λαμπερή όψη.

Αυτό οφείλεται στην χρήση του shellac, γνωστού και ως κεριού μέλισσας.

Τι είναι το shellac
Το shellac είναι ρητίνη που εκκρίνεται από ένα θηλυκό έντομο, σε δέντρα στα δάση της Ινδίας και της Ταϊλάνδης και χρησιμοποιείται ως επικάλυψη «κεριού» στα εσπεριδοειδή για να παρατείνει τη διάρκεια αποθήκευσης.

Σε συνδυασμό με το κερί βοηθάει επίσης στη διατήρηση και απόδοση λάμψης σε οπωροκηπευτικά, όπως το λεμόνι.

«Αφαιρεί» την vegan ιδιότητα
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ουσία πρακτικά αφαιρεί την ιδιότητα vegan από τα φρούτα.

Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον ο χυμός λεμονιού στο εσωτερικό παραμένει τουλάχιστον vegan. Όμως η φλούδα λεμονιού – η οποία, ως γνωστό, είναι απαραίτητη στο vegan ριζότο και άλλα vegan γεύματα – δεν είναι, όταν περιέχει shellac.

Η «αποκάλυψη» έφερε πρόσφατα μπελάδες στην Tesco, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με την πώληση φρούτων που δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, όπως γυαλιστερά λεμόνια και λάιμ. Και τώρα, φέρεται να έχει μπει σε διαδικασία να αλλάξει τα προϊόντα της ως απάντηση στα παράπονα των πελατών.

 Πρόβλημα εντοπίζεται και στα πορτοκάλια αφού, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Tesco έχει επίσης χαρακτηρίσει τα πορτοκάλια της ως «μη vegan» επειδή έχουν υποστεί επεξεργασία με κερί για να διατηρούνται πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για την ιστορία, το κερί μέλισσας, που παράγεται από κηρήθρα, χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές στην επικάλυψη από πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια και -το πιο ενοχλητικό απ’ όλα για τους vegan millennials- στα αβοκάντο.

Γιατί όμως πρέπει το λεμόνι να είναι τόσο γυαλιστερό;
Γιατί, όμως, ένα λεμόνι πρέπει να είναι πιο γυαλιστερό από ό,τι ήταν όταν το μάζεψαν από το δέντρο πριν το στείλουν στον διάδρομο με τα φρούτα ενός σούπερ μάρκετ;

«Λόγω, θα έλεγε κανείς, των προσταγών του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που καταστρέφει τον πλανήτη. Και επειδή, όπως οι εύκολα γοητευμένες καρακάξες, μας αρέσουν τα γυαλιστερά πράγματα» απαντά σε άρθρο του ο Guardian.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ