Διατροφικά λάθη που ευνοούν την αύξηση βάρους και δεν το καταλαβαίνεις
Μέσα στην καθημερινότητά μας μπορεί να υποπέσουμε σε διατροφικά λάθη χωρίς να το καταλάβουμε. Συμβουλευτήκαμε την expert για να καταλάβουμε ποια είναι τα διατροφικά λάθη που κάνουμε και πώς να τα διορθώσουμε για να μην παίρνουμε (αχρείαστα) κιλά.
1. Μην τρως διαφορετικά φαγητά μαζί
Είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε περισσότερο όταν είμαστε αντιμέτωποι με πολλές διαφορετικές διατροφικές επιλογές. Αυτός ο μηχανισμός μας δίνει ένα πλεονέκτημα όταν η ποικιλία αυτή αποτελείται από χορταστικά φαγητά με λίγες θερμίδες, όπως λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.
Τι έχει αποτέλεσμα: Δεν είναι κακό να έχεις μερικές λιχουδιές στο σπίτι, αλλά περιορίσου σε μία με δύο διαφορετικές – όλος ο υπόλοιπος χώρος στα ντουλάπια πρέπει να είναι γεμάτος υγιεινές και θρεπτικές τροφές ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή.
2. Μην καταναλώνεις δεύτερη μερίδα
Εάν γεμίσεις το πιάτο σου με υπερβολική ποσότητα φαγητού, το πιθανότερο είναι ότι θα το φας όλο. Το να ξέρεις ότι μπορείς να δοκιμάσεις και δεύτερη μερίδα σε κάνει να βάλεις λιγότερη ποσότητα στο πιάτο σου την πρώτη φορά και επιτρέπει στον οργανισμό να καταλάβει ότι έχει χορτάσει πριν από τη δεύτερη μερίδα.
Τι έχει αποτέλεσμα: Ξεκίνα να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου, ώστε να αρχίσεις με 20% λιγότερο απ’ όσο έχεις συνηθίσει να τρως. Έπειτα, μετά από 20 λεπτά –το χρόνο που χρειάζεται για να νιώσουμε ότι χορτάσαμε– αξιολόγησε την πείνα σου. Έχεις ακόμη όρεξη; Φάε ξανά, αλλά σε λογική ποσότητα!
3. Μη χρησιμοποιείς την άσκηση ως δικαιολογία
Δυστυχώς, με αυτή δεν καις τόσες θερμίδες όσες νομίζεις. Με 30 λεπτά στο ελλειπτικό, για παράδειγμα, καις απλώς ό,τι κατανάλωσες με ένα κομμάτι κέικ. Σκέψου την άσκηση ως ένα εργαλείο να διατηρείς τον έλεγχο και να νιώθεις ευεξία, όχι ως ένα μέσο ώστε να τρως ελεύθερα ό,τι βρίσκεις μπροστά σου.
Τι έχει αποτέλεσμα: Το να ασκείσαι για την υγεία σου και να διατηρείς τη φόρμα σου, όχι μόνο για να καις λίπος. Αν και η αεροβική δε θα αντισταθμίσει την κραιπάλη του Σαββατοκύριακου, ωφελεί την καρδιά αυξάνοντας την ενέργεια και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Θέλεις και άλλους λόγους; Η άσκηση θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, άρα, θα τρως καλύτερα.
4. Μην έχεις ένα μικροσκοπικό φόρεμα στην ντουλάπα σου ως κίνητρο
Εάν νομίζεις ότι η ελπιδοφόρα αγορά ενός μικροσκοπικού μαύρου φορέματος ή οι φωτογραφίες με γνωστά μοντέλα θα σε ενθαρρύνουν να χάσεις βάρος, κάνεις λάθος. Κάποιες γυναίκες νιώθουν χειρότερα για τον εαυτό τους όταν βλέπουν τα “πρότυπα” μοντέλα στις διαφημίσεις. Έτσι, αν νιώθεις άσχημα για σένα, είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
Τι έχει αποτέλεσμα: Επικεντρώσου στα επιτεύγματα, όχι στις αδυναμίες σου και μην εστιάζεις στον τελικό στόχο, όπως η απώλεια 10 κιλών. Σχεδίασε βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως το ότι θα πηγαίνεις στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα ή ότι θα μαγειρέψεις κάτι υγιεινό αύριο.
5. Μη σκέφτεσαι ότι μπορείς να καταναλώσεις όσα φρούτα και λαχανικά θέλεις, επειδή δεν έχουν θερμίδες
Τα φρούτα και τα λαχανικά σαφώς και είναι απαραίτητα στη διατροφή σου, αλλά πρέπει να προσέξεις ειδικά αν έχεις αδυναμία στα αποξηραμένα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες, τους χυμούς και τα αμυλώδη λαχανικά (π.χ. αρακάς, καλαμπόκι, κολοκύθα). Γι’ αυτό χρειάζεται να γνωρίζεις τι σημαίνει μία μερίδα από τα παραπάνω ώστε να μην ξεφύγεις διατροφικά. Επίσης, η πατάτα και οι ποικιλίες της δεν περιλαμβάνονται στα λαχανικά. Γενικά, χρειάζεσαι 4 μερίδες από ποικιλία λαχανικών και 3 μερίδες από ποικιλία φρούτων καθημερινά.
Τι έχει αποτέλεσμα: Προτίμησε τα λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως το κολοκυθάκι, το σπανάκι, το αγγούρι και τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το μήλο με τη φλούδα, το ακτινίδιο, τα μούρα.
Shape.gr