Γιαμαρέλλου: 110.000 οι επαναμολύνσεις τον Ιούλιο – Οι ανεμβολίαστοι να φοράνε μάσκα

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας πως «το κύριο πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι οι επαναμολύνσεις μέχρι τέσσερις και πέντες φορές. Τον Ιούλιο, μόνο, είχαμε 110.000 επαναμολύνσεις».

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, η κ. Γιαμαρέλλου επανέλαβε πως τα εμβόλια που κάνουμε τώρα δεν καλύπτουν το στέλεχος Β.5, το οποίο κάνει ανοσιακή διαφυγή και επισήμανε ότι η τρίτη και τέταρτη δόση των mRNA εμβολίων μας καλύπτουν για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

«Αν δεν νοσήσεις, προσθέτεις αντισώματα για ένα τρίμηνο. Μετά σιγά σιγά πέφτουν τα αντισώματα και μένεις ακάλυπτος», είπε, προσθέτοντας ότι οι μολύνσεις από το στέλεχος του κορονοϊού Β.5 ξεπερνούν το 80%.

Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία αναμένει πολύς κόσμος, δίνοντας συμβουλές σε όσους τα περιμένουν και ιδίως όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Όσοι έχουν κακοήθειες πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους, να εμβολιάζεται το περιβάλλον τους και αν έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να πάρουν ένα νέο μονοκλωνικό αντισώμα, το οποίο θα τους χορηγήσει ο γιατρός τους», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, κάλεσε τον κόσμο να μην τα εγκαταλείπει, ζητώντας να φοράει τις μάσκες στους κλειστούς χώρους.

Σχολιάζοντας τη νέα οδηγία του CDC, η ίδια δεν είναι σύμφωνη, καλώντας τον κόσμο να φοράει τη μάσκα πόσο μάλλον όταν είναι ανεμβολίαστος/η.

«Η μάσκα υψηλής προστασίας σε προφυλάσσει γύρω στο 95% και η απλή γύρω στο 75%. Θα εξαρτηθούμε από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι σκληροί δείκτες αρχίζουν να είναι πάλι σε μια καλή κατάσταση», τόνισε η ειδικός.

Πηγή: topontiki.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ