Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η αλλεργία στον ήλιο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια σειρά από καταστάσεις στις οποίες εμφανίζεται ένα κόκκινο εξάνθημα με φαγούρα, στο δέρμα που έχει εκτεθεί στο ηλιακό φως.

Ποια είναι τα συχνότερα δερματικά εξανθήματα από τον ήλιο;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φωτοδερματοπαθειών, ανάλογα με τον τύπο του εξανθήματος, την αιτία και τα άτομα που επηρεάζονται συχνότερα:

Ακτινική κνήφη: Προκαλεί αυξημένες βλατίδες ή οζίδια στο δέρμα σας. Το εξάνθημα μπορεί να επηρεάσει και περιοχές του δέρματος που δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Ο ακτινικός κνησμός φαίνεται να έχει γενετική σχέση.

Πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα: Είναι πιο συχνή σε γυναίκες και σε άτομα που έχουν οριστεί γυναίκες κατά τη γέννηση (AFAB), άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Συχνά εμφανίζεται με μικρά εξογκώματα, μπαλώματα ή φουσκάλες λίγες ώρες μετά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

Ηλιακή κνίδωση: Αυτός ο τύπος αλλεργίας στον ήλιο προκαλεί κνίδωση λίγα μόλις λεπτά μετά την έκθεση στον ήλιο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά.

Φωτοαλλεργική δερματίτιδα: προϋποθέτει παλαιότερη έκθεση η οποία προκάλεσε την ευαισθητοποίηση του ατόμου, με συνέπεια την πολλοστή φορά που θα εκτεθεί στον ήλιο να αναπτυχθεί η αντίδραση.

Φωτοτοξική αντίδραση: Αυτός ο τύπος αλλεργίας στον ήλιο εμφανίζεται όταν μια χημική ουσία που εφαρμόζεται στο δέρμα -όπως φάρμακα, αντηλιακά, μακιγιάζ και αρώματα- αντιδρά με το ηλιακό φως. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγες ώρες ή μέρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει αλλεργία στον ήλιο;
 
Οι αλλεργίες στον ήλιο μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων όλων των ηλικιών, φυλών και φύλων. Ορισμένοι τύποι είναι πιο συνηθισμένοι σε άτομα με ανοιχτόχρωμο ή πιο σκούρο δέρμα. Μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε αλλεργία στον ήλιο εάν εμφανίζεται στην οικογένειά σας.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης φωτοαλλεργικής αντίδρασης. Αυτά περιλαμβάνουν:

Αντιβιοτικά
Αντιμυκητιακά
Αντιισταμινικά
Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη
Διουρητικά
Ορμόνες όπως το αντισυλληπτικό χάπι
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Ρετινοειδή, που χρησιμοποιούνται συχνά για την ακμή και την αντιγήρανση

Οι αντιδράσεις στον ήλιο είναι πιο συχνές την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να βγαίνουν στον ήλιο πιο συχνά. Με τη συνεχή έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες, το δέρμα μπορεί μερικές φορές να γίνει ανθεκτικό, μειώνοντας την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τι προκαλεί τις αλλεργίες στον ήλιο. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει γενετικά (κληρονομικά) πρότυπα. Άλλοι έχουν προτείνει ότι το σώμα σας εκτοξεύει ισταμίνες ή μια ανοσολογική απόκριση μετά την έκθεση στον ήλιο. Άλλοι αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα μόνο όταν πυροδοτούνται από άλλο παράγοντα – όπως φαρμακευτική αγωγή ή έκθεση του δέρματος σε φυτά, όπως το άγριο παστινάκι ή το λάιμ. Υπάρχουν πιθανώς πολλές διαφορετικές αιτίες, ανάλογα με τον τύπο της δερματικής αντίδρασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στον ήλιο;
 
Τα συμπτώματα της αλλεργίας στον ήλιο μπορεί να εμφανιστούν λίγα λεπτά, ώρες ή μέρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Μπορούν να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές.

Ένα εξάνθημα αλλεργίας στον ήλιο μπορεί να περιλαμβάνει:
Εξογκώματα, βλατίδες, οζίδια, φουσκάλες ή κνίδωση
Κνησμός
Υγρό
Ερυθρότητα
Απολέπιση ή δημιουργία κρούστας
Αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος
Πρήξιμο
Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως μόνο σε περιοχές που εκτέθηκαν στο ηλιακό φως. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστεί αλλού στο δέρμα σας.

Σπάνια, η αλλεργία στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει συστηματικά συμπτώματα, όπως:
Πονοκέφαλο
Ζαλάδα ή λιποθυμία
Ναυτία και έμετος
Συριγμός ή δύσπνοια
Απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία (με ηλιακή κνίδωση)
Ποιες είναι μερικές επιλογές θεραπείας για την αλλεργία στον ήλιο;
 
Ήπιες περιπτώσεις αλλεργίας στον ήλιο μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίσετε ένα επεισόδιο:

Απομακρυνθείτε από τον ήλιο
Τοποθετήστε δροσερά, υγρά ρούχα στις πληγείσες περιοχές του δέρματός σας
Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με στεροειδείς κρέμες ή αντισταμινικά χάπια. Τα άτομα που έχουν σοβαρή αλλεργία στον ήλιο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν προληπτικά μέτρα και να φορέσουν αντηλιακά ρούχα.

Πώς μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου αν έχω αλλεργία στον ήλιο;
 
Εάν έχετε αλλεργία στον ήλιο, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες στρατηγικές για να αποτρέψετε επεισόδια:

Στην αρχή της άνοιξης και του καλοκαιριού, αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα σας να προσαρμοστεί.
Αποφύγετε τον ήλιο όταν είναι πιο δυνατός, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους ή στη σκιά.
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε φάρμακα και προϊόντα που προκαλούν φωτοευαισθησία.
Χρησιμοποιήστε προστατευτικά αντικείμενα, όπως καπέλα με φαρδύ γείσο, μακριά μανίκια, παντελόνια και μεμβράνες παραθύρων για να μπλοκάρετε τις ακτίνες του ήλιου.
Φοράτε αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF. Εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

vita.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ