Αντιγόνη του Σοφοκλή από τη ΜΕΘΕΞΗ στο Κάστρο της Καλαμάτας την Κυριακή 31 Ιουλίου

Την τραγωδία του Σοφοκλή ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ένα από τα υψηλότερα και πιο ολοκληρωμένα  από κάθε άποψη έργα τέχνης, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα ΜΕΘΕΞΗ σε σκηνοθεσία του Πέτρου Κλάδη την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 21:30 στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Η παράσταση είχε ανέβει και τον Νοέμβριο στο Πνευματικό Κέντρο και είχε κερδίσει την αγάπη του κοινού. Παράλληλα, ταξίδεψε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας αποσπώντας 2 βραβεία (Σκηνοθεσίας και α’ γυναικείου ρόλου) και 3 επαίνους (μουσικής σύνθεσης, συνόλου και α΄ αντρικού ρόλου).

Στην Αντιγόνη έρχεται αντιμέτωπος ο ελεύθερος άνθρωπος που θέλει να ζει σύμφωνα με τον προσωπικό κώδικα αξιών του με την ισχύ των νόμων του κράτους και της εξουσίας. Μέσα από την κεντρική σύγκρουση Αντιγόνης – Κρέοντα απορρέουν όλες οι εγγενείς ανθρώπινες συγκρούσεις, του αρσενικού και του θηλυκού, του παλιού και του νέου, του ατόμου και της κοινωνίας, της ζωής και του θανάτου. Η Αντιγόνη διαχρονικά θέτει στον θεατή ένα αέναο ερώτημα: Ποιος είναι ο δρόμος του χρέους και της ηθικής αρετής; Η Αντιγόνη είναι η φωτιά που παρέδωσε ο Προμηθέας στους ανθρώπους. Είναι η απάντηση κάθε εποχής. Κάθε ανθρώπου. Είναι η καθημερινή μας αναμέτρηση με τον Κρέοντα και την Αντιγόνη εντός μας.

Λίγα λόγια για το έργο…

Η νύχτα στη Θήβα ήταν τρομακτική!  Ξένος στρατός ρίχτηκε πάνω τους, σαν αετός που κόντεψε να τους κατασπαράξει. Σταλμένος όχι από εχθρό αλλά από τον δικό τους Πολυνείκη. Όμως  οι Θηβαίοι  γλιτώνουν. Αντικρίζουν τη πρώτη αχτίδα του ήλιου ζωντανοί και το χρωστάνε στον Κρέοντα. Ο χρησμός έλεγε πως έπρεπε να θυσιάσει ένα από τα παιδιά του, αν ήθελε να σωθεί η Θήβα και αυτός το έκανε, θυσίασε τον πρωτότοκο.

Ο Κρέοντας θυσίασε τον γιό του για να σωθεί η Θήβα.

Ζηλευτό το μεγαλείο του! Να είχαμε λίγο από Κρέοντα!

Αυτόματοι οι συνειρμοί στην covid  εποχή μας.

Η Θήβα μένει όρθια και σώα. Και ο Κρέων πεισμώνει. Υπόσχεται να κάνει την πόλη ασφαλή και μεγάλη. Οργανώνει την σκέψη του σε επιχειρήματα και βγάζει διαγγέλματα, και δίνει διαταγές. Παράγει λόγο σαφή και, για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί  λέξεις σε λογική σειρά.

Λέξεις που μεταφέρονται ως κομμάτια ενός παζλ ή ως τούβλα ενός τοίχου και προσπαθούν να ολοκληρώσουν το νόημα. Αλλά συχνά αποτυγχάνουν κι αδυνατούν να μεταφέρουν το νόημα αυτών που σημαίνουν. Μιλάει για τον άνδρα και τη γυναίκα, για τον νέο και τον ηλικιωμένο, για τον εχθρό και τοn φίλο, αλλά το νόημα του φύλου και της ηλικίας ρέει σαν υγρό και το νόημα της αγάπης διαχέεται σαν φως. Πως να συμπυκνωθούν σε λέξεις;

Με τα λόγια, λέει η Αντιγόνη, φτάσαμε πιο κοντά στον θάνατο. Γιατί η Αντιγόνη είναι το φως που δεν χωράει στα λόγια. Ένα ακτινοβόλο ον που ξεπερνά τον τόπο και τον χρόνο. Αυτό το νεαρό κορίτσι στέκεται πάνω από τις περιστάσεις. Και δεν τον υποτιμά τον θάνατο. Τον φοβάται εξίσου με κάθε Θηβαίο, αλλά τον διαλέγει, γιατί δεν βλέπει  ζωή εκεί που δεν υπάρχει φως!

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία : Πέτρος Κλάδης

Διανομή:

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Έβελυν Σκαρπαλέζου

ΙΣΜΗΝΗ: Δέσποινα Σκάρπα

ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Χρήστος Ζερίτης

ΦΥΛΑΚΑΣ: Γιώργος Δημητρόπουλος

      ΑΙΜΟΝΑΣ: Ηλίας Δαρσακλής

ΤΕΙΡΕΣΊΑΣ: Γιώτα Σουρή

ΑΓΓΕΛΟΣ: Πέτρος Κλάδης

      ΕΥΡΥΔΙΚΗ: Σταυρούλα Νικολοπούλου

ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Μπάμπης Παπαϊωάννου

ΧΟΡΟΣ: Ηλίας Δαρσακλής, Δημήτρης Δημέας, Πέτρος Κλάδης, Σωτήρης Κριτσωτάκης, Στέλλα Λαμπροπούλου, Φώτης Λαπιώτης, Σταυρούλα Νικολοπούλου, Μπάμπης Παπαϊωάννου, Γιώτα Σουρή, Βάσω Τριανταφυλλίδη

 Σχεδιασμός σκηνικού, ήχου και φωτισμού : Πέτρος Κλάδης

Χειρισμός ήχου: Μαρίκα Συκάκη

Χειρισμός φωτισμού: Αριστέα Γαζούλη

Χορηγοί επικοινωνίας: Έμφασις 91.8Life fm 88 EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

Δείτε το τρέιλερ 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ