Φωτιά Λέσβος: Τραγική η κατάσταση σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

Συνεχίζεται οι μάχη με τις φλόγες που δίνουν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λέσβο. Εκεί που από τις 10 το πρωί μαίνεται η μεγάλη φωτιά καίγοντας μια πανέμορφη δασική περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης είπε ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά είναι μεγάλη» και πρόσθεσε ότι «καίγονται κατοικίες και αγροικίες».

Όπως τόνισε ο κ. Μουτζούρης, «επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει αναρχία. Όλα γίνονται συντονισμένα, όμως η μάχη είναι πολύ δύσκολη, όπως και η φωτιά, καθώς καίει πεύκα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ευτυχώς που ο άνεμος είναι βόρειος και οδηγεί την πυρκαγιά προς τη θάλασσα γιατί αν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, θα καιγόταν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας και όμορφης βλάστησης».

 Ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε ότι έχει εκκενωθεί ένα κομμάτι του οικισμού των Βατερών, όχι ολόκληρο και ότι δεν κινδυνεύουν άνθρωποι.

«Δόθηκε εντολή εκκένωσης από νωρίς» τόνισε ο κ. Μουτζούρης.

Τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης
Ο κ. Μουτζούρης είπε ακόμη ότι υπάρχει ένας τραυματίας πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

«Πρέπει να είχε κάποιο τραύμα, καθώς μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ελαφρά τραυματισμένος.

Φωτιά σε δύο μέτωπα
Σημειώνεται ότι η φωτιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί του Σαββάτου έφτασε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι στα πρώτα σπίτια των Βατερών.  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν καεί δύο σπίτια, ενώ ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, είπε πως έχει καεί και ένα κατάστημα εστίασης.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις,  η φωτιά πρέπει να ξεκίνησε από δύο μέτωπα, τα οποία πλέον έχουν ενωθεί.

Η φωτιά έχει φτάσει μια ανάσα από την παραλία των Βατερών και η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να βεβαιωθούν πως έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι, καθώς αρκετοί έμειναν πίσω παρά το μήνυμα για εκκένωση της περιοχής προς Πολιχνίτο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 17 οχήματα επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στην επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.  Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Πηγή: enikos.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ