Σάμος: Θρήνος για τον 49χρονο απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας

Στο ελικόπτερο που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, βόρεια του Παλαιοχωρίου Σάμου, επέβαινε ο 49χρονος απόστρατος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Έλληνας μεταφραστής που ανασύρθηκε νεκρός είχε καταγωγή από την Πρέβεζα και άφησε πίσω του δύο παιδιά, ηλικίας 16 και 10 ετών.

Μέσα στο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης ένας Ρουμάνος 55 ετών, που ανασύρθηκε νεκρός και δύο Μολδαβοί, 55 και 50 ετών αντίστοιχα.

Aρκετές ώρες μετά την συντριβή του ελικοπτέρου ο 55χρονος μηχανικός από τη Μολδαβία κατάφερε να βγει στην παραλία Πλάκα κολυμπώντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασώστες τον βρήκαν στα βράχια ξαπλωμένο και τον μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο.

Το χρονικό της πτώσης
Σε σημείο κοντά στο Παλαιοχώρι το μισθωμένο ελικόπτερο με το τετραμελές πλήρωμα έκανε ανεφοδιασμό. Όταν σηκωνόταν, ξαφνικά το χτύπησε μία δυνατή ριπή ανέμου και το έριξε μέσα στη θάλασσα.

Όπως το ΜΙ-8 γέμιζε τον κάδο με νερό και σχεδόν είχε τελειώσει, μία απότομη ριπή ανέμου κατέβασε το ελικόπτερο και το πίσω τμήμα του χτύπησε στη θάλασσα. Ο πιλότος για να «ξεκολλήσει» το ουραίο τμήμα του σκάφους από τη θάλασσα ενεργοποίησε προωθητική κίνηση. Το ουραίο ξεκόλλησε απότομα και από τα πολλά «γκάζια» έγειρε απότομα το μπροστινό τμήμα στη θάλασσα. Το ελικόπτερο άρχισε να χτυπάει τον έλικα του στην θάλασσα και κάθε πτερύγιο έγινε κομμάτια.

Σύμφωνα με τον Μολδαβό μηχανικό, που είναι ένας εκ των δύο διασωθέντων, αιτία της τραγωδίας ήταν οι καιρικές συνθήκες.

Ο ίδιος φέρεται αν δήλωσε στις Αρχές πως «όταν κατεβήκαμε να πάρουμε νερό μία ριπή του αέρα γύρισε τούμπα το ελικόπτερο. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου, Υπήρχαν υψηλοί κυματισμοί και ισχυρά ρεύματα. Όταν πέσαμε στη θάλασσα όλοι βγήκαμε από το ελικόπτερο».

Εκκενώθηκαν χωριά
Η φωτιά έκαιγε όλο το βράδυ, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 πυροσβεστών που μετέβησαν χθες το βράδυ αεροπορικώς από την Αττική, 15 οχήματα και 2 Ε/Π.

Η φωτιά οριοθετήθηκε νωρίς το μεσημέρι, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν προληπτικά στο σημείο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ