Ιταλικά ΜΜΕ για παραίτηση Ντράγκι: Δεν δείχνει να το ξανασκέφτεται, έχει λάβει τις αποφάσεις του

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, o τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι, δεν φαίνεται να θέλει να το «ξανασκεφθεί» και να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

 «Ο Ντράγκι είναι γαλήνιος, αλλά και αποφασισμένος, όπως φαίνεται, να εμμείνει στην θέση του», μετέδωσε η Rai. Όλα θα αποφασιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο «σούπερ Μάριο» θα παρέμβει στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει να συνεχίσει την κυβερνητική αυτή εμπειρία, περίπου για ένα ακόμη εξάμηνο, θέτοντας τις κύριες προτεραιότητές του, ή αν η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη.

Σε περίπτωση που ο Ντράγκι οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο κύριες επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού. 

 Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό. Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες -σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι- για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ