Η ιστορία αγάπης μίας Αμερικανίδας τουρίστριας και ενός Έλληνα που γεννήθηκε στην Αθήνα και μετρά 50 χρόνια

Κάποιοι άνθρωποι είναι γραφτό να συναντηθούν και ακόμα και αν κάποιες συνθήκες βάζουν εμπόδια στη σχέση τους εκείνοι είναι αποφασισμένοι να τα υπερπηδήσουν και να αφήσουν την αγάπη τους να θριαμβεύσει.

Βάζοντας στην άκρη θρησκείες, χιλιομετρικές αποστάσεις και αντιδράσεις από συγγενείς η Sura και ο Haris Sevastopoulos απέδειξαν ότι ένα καλοκαιρινό φλερτ μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση ζωής. Σήμερα έχουν δύο παιδιά, ένα εγγόνι και μια όμορφη ιστορία αγάπης μισού αιώνα να διηγηθούν. Και όπως λένε συνεχίζουν να… ποτίζουν τη σχέση τους με αγάπη και ταξίδια.

Πώς ξεκίνησαν όλα
Το καλοκαίρι του 1971 η Sura Crutch, που μόλις είχε αποφοιτήσει από το Ινστιτούτο Τέχνης του Κλίβελαντ, ξεκινούσε μία τρίμηνη ταξιδιωτική περιπέτεια, θέλοντας να ζήσει «την εμπειρία ενός νέου χίπι που κάνει ωτοστόπ σε όλη την Ευρώπη», όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά. Στόχος να γνωρίσει από κοντά την τέχνη και την αρχιτεκτονική διαφόρων χωρών, όσα διάβαζε τόσα χρόνια στα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Ένα απόγευμα, πίνοντας σε μία παμπ του Λονδίνου, η Sura γνώρισε έναν Έλληνα και του είπε ότι η χώρα του ήταν ο επόμενος προορισμός της. Εκείνος έγραψε σε ένα χαρτάκι μια διεύθυνση. «Ψάξε τον φίλο μου, Haris Sevastopoulos, όταν φτάσεις στην Ελλάδα. Θα σου βρει φθηνό κατάλυμα» της είπε.

Έτσι και έγινε. Η διεύθυνση στο χαρτάκι αντιστοιχούσε σε ένα οικογενειακό εστιατόριο στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου, που βρισκόταν απέναντι από αμμώδεις παραλίες. Ο Haris Sevastopoulos ήταν ο γιος του ιδιοκτήτη, ένας φοιτητής στην Αρχιτεκτονική, που το μόνο που ήθελε ήταν να παίζει μουσική.  Πράγματι βρήκε στη Sura ένα φθηνό ξενοδοχείο ελάχιστα λεπτά από την παραλία. Οι επόμενες μέρες ήταν γεμάτες μπάνια, ηλιοθεραπεία και ξενάγηση στα αξιοθέατα της Αθήνας για τη νεαρή τουρίστρια.

Μία μέρα έπεσε πάνω στον Haris που πήγαινε στο εστιατόριο του μπαμπά του. «Σου αρέσει η Αθήνα;» τη ρώτησε. «Την έχω λατρέψει» απάντησε εκείνη. «Η μέρα είναι πολύ ζεστή, πάω να πάρω το μαγιό μου και να κάνουμε μαζί μπάνιο» της είπε εκείνος και κάπως έτσι ξεκίνησε η γνωριμία τους. «Αυτό ήταν. Η σχέση ξεκίνησε αμέσως» λέει ο Haris στο BBC.

Καλοκαιρινό ειδύλλιο με… άδοξο τέλος
   
Τις επόμενες μέρες ήταν αχώριστοι. «Περνάγαμε καλά μαζί. Μοιραζόμασταν το ίδιο χιούμορ. Υπήρχαν τόσα τέλεια κλαμπ οπότε βγαίναμε κάθε βράδυ και χορεύαμε σαν τους τρελούς μέχρι το πρωί» λέει η Sura.

Ο Haris όμως δεν έβλεπε τη σχέση σαν κάτι παραπάνω από ένα σύντομο καλοκαιρινό ειδύλλιο. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τις επόμενες μέρες όταν παράτησε τη Sura για να πάει διακοπές με τους φίλους του σε Μύκονο, Κω και Κέρκυρα με μόνο στόχο να φλερτάρει και να γνωρίσει πολλές γυναίκες. «Όταν έφυγε απλά συνέχιζα να βγαίνω με τους φίλους του και με έναν από αυτούς έβγαινα ραντεβού» λέει εκείνη. Όταν όμως επέστρεψε και την είδε στο μηχανάκι με τον φίλο του ενοχλήθηκε. «Μην ξεχνάς» του υπενθύμισε εκείνη, «είμαι απλώς περαστική από εδώ».

Οι επόμενες μέρες είχαν βραδινές εξόδους, ποτό και χορό. Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως πριν, κάτι είχε σπάσει μεταξύ τους. Η Sura έφυγε.

Η αλληλογραφία που τους έφερε πάλι κοντά
   
Πέρασε ένας χρόνος. Η Sura άρχισε να δουλεύει στο Κλίβελαντ ως θεραπεύτρια τέχνης, χρησιμοποιούσε δηλαδή την τέχνη ως μια δημιουργική διαδικασία για να βελτιώσει τη φυσική και ψυχική ευεξία ενός ατόμου. Αλληλογραφούσε με τον φίλο του Haris που είχαν έρθει κοντά όταν εκείνος είχε φύγει για διακοπές με τους φίλους του. Μία μέρα εκείνος ανέφερε το όνομα της Sura, με τον Haris να ζητάει να μάθει νέα της. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν να γράφουν γράμματα ο ένας στον άλλο για τα επόμενα τρία χρόνια. Και τα γράμματα άρχισαν να έχουν ερωτικό χαρακτήρα.

«Ανυπομονούσα να διαβάσω κάθε γράμμα του. Να δω πώς είναι, πώς περνούσε, πώς ένιωθε. Λέγαμε τα πάντα, μάθαμε τα πάντα ο ένας για τον άλλο» λέει η Sura, που ξεκίνησε να μαζεύει χρήματα για να πάει πάλι στην Ελλάδα. «Απ’ όλα τα μέρη που είχε ταξιδέψει σε αυτό τον τόπο ήθελα να γυρίσω. Είχε ζέστη, ήλιο, γαλαζοπράσινη θάλασσα και πολιτισμό. Οι άνθρωποι ήταν καταπληκτικοί και το φαγητό ήταν καταπληκτικό. Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος για μένα, ο οποίος είχε αλλάξει τα πάντα μέσα μου» λέει.

Η επιστροφή στην Ελλάδα
   
Το καλοκαίρι του 1974 η Sura επέστρεψε στην Ελλάδα και ο Haris την παρέλαβε από το αεροδρόμιο. «Πήγαμε κατευθείαν στην παραλία που είχαμε κάνει το πρώτο μας μπάνιο, βουτήξαμε με τα ρούχα. Δεν μπορούσα να περιμένω» λέει εκείνη. «Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που ήμασταν μαζί» προσθέτει ο Haris.

Η Sura έμεινε από την πρώτη μέρα στο μικρό διαμέρισμα του Haris. Οι λίγες μέρες διακοπών της έγιναν δύο μήνες και η φιλία έγινε έρωτας. Ταξίδεψαν μαζί στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο. Η λατρεία του Haris στο αλκοόλ έκανε τη Sura να του δώσει τελεσίγραφο. «Η Sura είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα. Μου είπε “ή θα γίνεις καλύτερος ή θα φύγω και θα πάω στη Νορβηγία να βρω ένα παλιό μου αγόρι».

Όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Sura στις ΗΠΑ ο Haris ήθελε να πάει μαζί της. Ένας τρόπος υπήρχε για να γίνει αυτό: να παντρευτούν. Η Sura δεν ήταν σίγουρη για ένα τέτοιο βήμα. «Αγαπιόμασταν πολύ. Ήμουν διστακτική όμως, είχα δει πολλούς γάμους να διαλύονται και ένιωθα μεγάλο άγχος για να κάνω ένα τέτοιο βήμα» θυμάται εκείνη. Η λύση ήταν να τον αφήσει στην Ελλάδα. Και τότε αποφάσισαν να τολμήσουν τον γάμο.

Η οικογένεια του Haris αντέδρασε. Ο πατέρας του δεν ήθελε να φύγει ο γιος του από την Ελλάδα. Στην χριστιανή ορθόδοξη μητέρα του δεν άρεσε καθόλου ότι η Sura δεν ήταν Ελληνίδα και ήταν Εβραία. Εκείνος τους αγνόησε και τους δύο.

Η μητέρα της Sura ξαφνιάστηκε. Δεν την ένοιαξαν όμως πολλά. Η μόνη ερώτηση στην κόρη της ήταν αν ήθελε να περάσει την υπόλοιπη ζωή της μαζί του. «Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι τον αγαπώ» της είπε η Sura. Και αυτό ήταν αρκετό.

Ο γάμος στην Αμερική και στην Ελλάδα
   
Αφού ξεπέρασαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια ο Haris πήγε στην Αμερική τον Σεπτέμβριο του 1974, έχοντας για αποσκευές μόνο ένα σακίδιο πλάτης. Δύο μήνες αργότερα παντρεύτηκαν. Οι πρώτοι μήνες δεν ήταν στρωμένοι με ροδοπέταλα. «Ήταν διαφορετικό να είσαι τουρίστας και να έχεις κοπέλα. Και άλλο να ζεις μαζί της.  Ο γάμος έχει σκληρή δουλειά, ευθύνες. Έχεις αυτή την παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με πολλά πράγματα» λέει ο Hαris.

Και παρά τα λόγια μιας χαρτορίχτρας που του είχε πει «αυτή η γυναίκα θα σε καταστρέψει σε τρεις μήνες» εκείνος δεν γύρισε ποτέ την πλάτη στη σχέση τους.

Δύο χρόνια μετά επέστρεψαν στην Ελλάδα και παντρεύτηκαν ξανά, μετά από απαίτηση της οικογένειας του Haris. Πριν την ελληνορθόδοξη τελετή, η Sura βαπτίστηκε. Η μητέρα του δυσκολευόταν να αποδειχτεί τη νύφη της. Η σχέση τους παρέμεινε τεταμένη για πολλά χρόνια. Τελικά η Sura της έγραψε ένα γράμμα που μετέφρασε ο αδερφός του Haris. «Ήθελα να την κάνω να καταλάβει πόσο αγαπημένοι ήμασταν. Διάβασε το γράμμα, κατάλαβε τα πάντα και από εκείνη τη στιγμή γίναμε αχώριστες» λέει.

50 χρόνια και συνεχίζουν
   
Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες και ένα εγγόνι. Έχουν περάσει 50 χρόνια από τη γνωριμία τους. Μισός αιώνας με δυσκολίες αλλά περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές. Ονειρεύονται να κάνουν ακόμα πολλά ταξίδια μαζί. «Υπήρξαν πληγές στην πορεία» λέει η Sura. «Η συνάντηση μάς άλλαξε και τους δύο» λέει ο Haris. Kαι οι δύο συμφωνούν ότι θα ήταν τελείως άλλοι άνθρωποι αν οι δρόμοι τους δεν είχαν διασταυρωθεί.

Το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου; «Πρέπει να νιώθεις τη ζωή μέσα από τα σκαμπανεβάσματα, και να την κάνεις καλύτερη, να παλεύεις γι’ αυτήν» λέει εκείνος. Το κλειδί για την ευτυχία, λέει η Sura, είναι «να μην τα παρατάς» και να συνεχίζεις να «πιστεύεις ότι η αγάπη σου αξίζει κάτι».

.newsbeast.g

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ