Αφέθηκε ελεύθερος ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος

Ελεύθερος αφέθηκε ο Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος, ο πρωτότοκος γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, εγγονός του θρυλικού εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και ανιψιός του δισεκατομμυριούχου Φίλιππου Νιάρχου.

 Η ACAJ ανακοίνωσε στο Twitter τα εξής: «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση, χθες το βράδυ, του δημοσιογράφου Σταύρου Νιάρχου ο οποίος έφυγε από τη ΛΔΚ για τις ΗΠΑ. Αλλά απαιτούμε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Joseph Kazadi και άλλων που κρατούνται χωρίς δικαιώματα επίσκεψης ή συμβουλευτική βοήθεια».

Θυμίζουμε πως ο Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος συνελήφθη από τις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας μαζί με έναν Κονγκολέζο συνάδελφό του.

Οι μυστικές υπηρεσίες (ANR) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό συνέλαβαν την περασμένη Τετάρτη τον 33χρονο Σταύρο Νικόλα Νιάρχο μαζί με τον δημοσιογράφο Τζόζεφ Καζάντι, της εφημερίδας «Leader», στο ξενοδοχείο Ουαγκαντούγκου τού Λουμπούμπασι, ενώ έπαιρναν συνέντευξη από παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση ορυχείων, στο πλαίσιο έρευνας για τη διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας.
 
Ο 33χρονος φέρεται να προσέγγισε ένοπλες ομάδες στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κονγκό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλαο Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι Αρχές», συνέχισε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνά» μετά τη δολοφονία το 2017 δύο μελών του ΟΗΕ, των εμπειρογνωμόνων Μάικλ Σαρπ και Ζαΐντα Καταλάν, που είχαν σταλεί για να ερευνήσουν τις βιαιοπραγίες στην περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, όπου όμως απήχθησαν και δολοφονήθηκαν.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ