Αυτό θα συμβεί αν δεν βουρτσίσεις για ένα χρόνο τα δόντια σου

Στο πλαίσιο πειράματος, ένας άντρας δεν έπλυνε τα δόντια του για περισσότερα από δύο χρόνια. Χρειάστηκε να αφαιρέσει πολλά, λόγω της τερηδόνας. Τι θα συνέβαινε όμως, αν δεν τα βούρτσιζε για το υπόλοιπο της ζωής του;

Το κανάλι What If στο YouTube εξέτασε πόσα βακτήρια ζουν στο στόμα μας και πώς η άρνηση μας να καθαρίζουμε τα δόντια μας μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία. Επίσης, μελέτησε πόσο αντέχουν τα δόντια πριν πέσουν.

Έχει υπολογιστεί πως κάθε μέρα υπάρχουν στο στόμα μας πάνω από 6.000.000 βακτήρια, από 700 διαφορετικά είδη. Δεν μας κάνουν όλα κακό. Κάποια προάγουν την καλή υγεία. Ορισμένα όμως, είναι επιβλαβή. Και ο λόγος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας, είναι για να τα απομακρύνουμε.

Μια μέρα χωρίς βούρτσισμα αρκεί για να προχωρήσουν τα βακτήρια σε παραγωγή πλάκας. Η πλάκα είναι αυτό που βοηθά τα βακτήρια να προσκολληθούν στα δόντια μας.
Στη μια εβδομάδα χωρίς βούρτσισμα κάνει την εμφάνιση της η κακοσμία. Στο ίδιο διάστημα αρχίζει να γίνεται πιο σκληρή η πλάκα και έτσι σχηματίζεται η πέτρα -που μεταξύ άλλων, αποχρωματίζει τα δόντια μας. Αυτή απομακρύνεται μόνο με την επέμβαση οδοντίατρου.
Όσο περισσότερο αφήνουμε την πλάκα, τόσο καταστρέφεται το σμάλτο των δοντιών μας -καθώς αυξάνονται τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας.
Μετά ένα μήνα εμφανίζονται κάποιες κουφάλες στα δόντια σας, που όσο αγνοούμε την υγιεινή των δοντιών γίνονται πιο βαθιές και στο και μη παρέκει, γεμίζουν με πύον. Στην εξέλιξη της ιστορίας, αναπτύσσουμε ουλίτιδα που είναι φλεγμονή των ούλων, γύρω από τα δόντια. Κάπου εκεί ξεκινούν οι δυσκολίες, όταν τρώμε κάτι, αφού υπάρχει μια κάποια ευαισθησία.
Στο χρόνο έχει σχηματιστεί περιοδοντίτιδα (είναι όταν το εσωτερικό στρώμα των ούλων αρχίζει να απομακρύνεται από τα δόντια και να σχηματίζει θύλακες που μαζεύουν τρόφιμα και βακτήρια. Επειδή τα βακτήρια είναι πια πάρα πολλά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να καταστρέφει τα ούλα μας, που αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν και κατόπιν τούτου, πέφτουν τα δόντια μας και σαπίζουν.
Πέραν του ότι έχουμε μείνει χωρίς δόντια, ενδέχεται να έχουμε προβλήματα υγείας. 

Μελέτη που έγινε στην California βρήκε πως όταν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, έχουμε 20 με 65% περισσότερες πιθανότητες να πάθουμε άνοια, από εκείνους που κάνουν το χρέος τους. Μεταξύ όσων ακολουθούν είναι και η στυτική λειτουργία. Το 2012 μελέτη έκανε γνωστό ότι το 53% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία είχαν επίσης σοβαρή περιοδοντίτιδα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ