Όχι από το Κογκρέσο στην πώληση F-16 στην Τουρκία – Κατατέθηκε τροπολογία από 10 βουλευτές

Τροπολογία κατά της πώλησης των αμερικανικών F-16 κατατέθηκε στο Κογκρέσο από δέκα βουλευτές με επικεφαλής τον ελληνοαμερικανικό Κρις Πάπας.

Με την τροπολογία αυτή που κατατέθηκε στο Κογκρέσο οι 10 βουλευτές ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση των μαχητικών F-16 όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το εθνικό εναέριο χώρο άλλων χωρών και να προκαλεί με υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
 
Κοινό μέτωπο συγκροτούν οι Αμερικανοί βουλευτές προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα προχωρήσει ούτε στην πώληση αλλά ούτε και στην αναβάθμιση των F-16 που έχει η Τουρκία.

Οι βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που έχει προχωρήσει επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο σε παραβιάσεις εναέριου χώρου, κυριαρχής ή εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο, το οποίο επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι μία τέτοια κίνηση είναι προς το ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ