Στα χέρια της Αστυνομίας μεγάλο κύκλωμα που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες

Στα δίχτυα της Ασφάλειας Τρίπολης έπεσε κύκλωμα απατεώνων που διέπραττε συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες σε όλη την επικράτεια, αποκομίζοντας από πέρυσι τον Οκτώβριο λεία 2.050.000 ευρώ.

Χθες ύστερα από ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Κορινθία και τη Βοιωτία συνελήφθησαν ως μέλη της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης 5 Ελληνες, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμα 2 άτομα. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 85 απάτες, αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν έχουν εξαπατηθεί και Μεσσήνιοι γιατροί ή/και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, καθώς η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.

Τα μέλη του κυκλώματος τηλεφωνούσαν σε υποψήφια θύματα και είτε εκδήλωναν ενδιαφέρον να κλείσουν δωμάτιο στο κατάλυμά τους ή στην επιχείρηση ενοικιαζόμενων, είτε καλούσαν γιατρούς και με το πρόσχημα ότι θέλουν να προκαταβάλουν τα χρήματα για κάποια εξέταση, αποσπούσαν τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στο e-banking τους και μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules).

Επίσης, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά με πολίτες που έβρισκαν τα στοιχεία τους από αγγελίες πώλησης και συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές. Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες (phishing mails, phishing sites, smising), καταφέρνοντας έτσι να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία του e-banking των παθόντων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ