“Καθαρή Μεσσηνία” – Μια νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από σκουπίδια & πλαστικά

Το  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Costa Navarino, ξεκινούν ένα νέο πολυδιάστατο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από σκουπίδια και πλαστικά, σε συνεργασία με το “Πανελλαδικό εθελοντικό κίνημα Save Your Hood“. Η «Καθαρή Μεσσηνία» υλοποιείται και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, με στόχο να συμβάλουμε όλοι -κάτοικοι κι επισκέπτες της περιοχής- στην προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος.

 

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης, μέσα από δράσεις για τον καθαρισμό των παραλιών, τη συλλογή απορριμμάτων, καθώς και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη προστασίας των ακτών και του θαλάσσιου χώρου.

Ο καθένας, η καθεμία ξεχωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε να συνεισφέρουμε καθοριστικά, αλλάζοντας τις συνήθειες μας και υιοθετώντας νέες, πιο φιλικές πρακτικές για το περιβάλλον. Παράλληλα, μέσω της ανακύκλωσης και της επαναξιοποίησης των υλικών που θα συλλέγονται, το πρόγραμμα στοχεύει στην εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία.

Οι δράσεις του προγράμματος οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα επαναλαμβάνονται τακτικά, σχεδιάζονται και υλοποιούνται βάση διεθνών πρωτοκόλλων. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται, θα αξιολογούνται και θα αποτελούν τη βάση για την καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της προσπάθειας για την προστασία της περιοχής, με στόχο να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Ήδη, η πρώτη ενέργεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, με τον καθαρισμό της μαρίνας Πύλου από το Navarino Sea by Aqua Divers Club, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Πύλου και το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Στη συνέχεια, ακολούθησε  δειγματοληψία από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, την παραλία Ρωμανού και την παραλία Διβάρι σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και το Navarino Environmental Observatory (NEO). Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, θα χρησιμοποιηθούν σε έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για τα μικροπλαστικά και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Η επόμενη δράση του προγράμματος είναι ο καθαρισμός της Χρυσής Ακτής στη Γιάλοβα την Κυριακή, στις 19 Ιουνίου, σε συνεργασία  με το “Πανελλαδικό εθελοντικό κίνημα Save Your Hood“. Πρόκειται για μια ανοικτή πρόσκληση σε όσους θέλουν να γίνουν μέρος της προσπάθειας για την ουσιαστική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την άμεση δράση, ώστε να ζούμε όλοι σε μια πραγματικά «Καθαρή Μεσσηνία».

Η δράση θα ξεκινήσει στις 10:30 και προβλέπεται να διαρκέσει γύρω στις 2 ώρες. Σε όσους συμμετάσχουν, προτείνεται να έχουν μαζί τους γάντια αντοχής, νερό και να είναι  ντυμένοι κατάλληλα (κλειστά παπούτσια, καπέλα, αντηλιακό). Θα υπάρχει σημείο ανεφοδιασμού με νερό και ελαφρύ σνακ. Τέλος, για τους μικρούς και έφηβους εθελοντές/ντριες προβλέπεται εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Το σημείο συνάντησης είναι το ακόλουθο: https://goo.gl/maps/k4QVxxsRR8viWQMr5

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συντονιστές του “Πανελλαδικού εθελοντικού κινήματος Save Your Hood”:  Ήρα Θεοφίλου – 6937223593 & Bασίλης Σφακιανόπουλος – 6995398634.

Σχετικά με την Costa Navarino

H Costa Navarino είναι ο διεθνής, τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι η προώθηση της Μεσσηνίας, με απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Αποτελείται από ξεχωριστές περιοχές με πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, συνεδριακές εγκαταστάσεις, κέντρα σπα και θαλασσοθεραπείας, γήπεδα γκολφ, καθώς και ένα ευρύ φάσμα μοναδικών δραστηριοτήτων όλο το χρόνο για ενήλικες και παιδιά. Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή, βρίσκονται δύο  ξενοδοχεία 5*, The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino, οι ιδιωτικές κατοικίες Navarino Residences και η συλλογή διαμερισμάτων The Residences at The Westin Resort Costa Navarino, το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα The Dunes Course, το Anazoe Spa, το συνεδριακό κέντρο House of Events, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο Navarino Bay, τη δεύτερη περιοχή, βρίσκεται το signature γήπεδο γκολφ The Bay Course και το υπόσκαφο Bay Clubhouse, ενώ το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Mandarin Oriental, Costa Navarino θα λειτουργήσει το 2023. Στην κοντινή περιοχή Navarino Waterfront, θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022, το νέο πολυτελές ξενοδοχείο W Costa Navarino.

Στην περιοχή Navarino Hills βρίσκονται τα δύο νέα signature γήπεδα γκολφ 18, που εγκαινιάστηκαν το Φεβρουάριο του 2022.

www.costanavarino.com

Ακολουθήστε μας στα Social Media:

www.facebook.com/CostaNavarinoGolf

www.youtube.com/costanavarino

Instagram: @costanavarinogolf

Twitter: @costanavarinogolf

Σχετικά με το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”

 Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας.

Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ